Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да постигнете всичко без усилия? Древната мъдрост на даоизма ви учи да "бъдете леки" и да използвате това, което имате

30 септември 2024, 20:09 часа

"Тези, които стоят на пръсти, не стоят здраво. Тези, които се втурват напред, не стигат далеч. Тези, които се опитват да засенчат другите, гасят собствената си светлина.”

Вижте още: Психолог: Мъж, който не уважава майка си, никога няма да уважава и вас

Как да постигнем всичко без усилие?

Животът е прекрасен. Забелязвали ли сте някога елегантността, с която реката заобикаля препятствията, никога не бърза, но винаги достига целта си? Виждали ли сте как едно дърво расте, стига до небето и никога не се напряга, но винаги се разширява и расте? Има ритъм, естествен пулс на живота, един вид хармоничен танц, който не разчита на сила или напрежение и в същото време постига привидно невъзможното.

Ами ако ви кажем, че същият принцип може да се приложи към живота ви? Какво ще стане, ако самото действие да не опитвате може да ви доближи до целите ви, отколкото упоритата работа и силата?

В източната философия съществува идеята за бездействието или пътя на У Уей. Дао е естественият поток на съществуване, в който нещата не са принудени или контролирани, а позволени. Китайският йероглиф за дао често се превежда като "път", "техника" или "доктрина". В непрекъснато променящата се вселена се крие мистериозна и неуловима сила - която даоистите наричат ​​"тао". Той прониква във всичко и е извън човешкото възприятие. Опитвайки се да го разберат, даоистите губят Дао. "Пет цвята притъпено виждане. Пет звука притъпяват слуха. Петте сетива за вкус притъпяват вкуса“, ​​пише Лао Дзъ.

Животът в хармония с природата и мирно приспособен към нейните условия е сладост, а горчивината и киселостта идват от намесата и неблагодарността на ума. Това е същността на даоизма. Животът в хармония с природата е сладък като песента на птица. Човекът идва от природата и е предопределен да следва нейния път. Ако гледате на света с недоволство, той ще ви отговори по същия начин, а ако го гледате с усмивка, той ще се върне при вас. Не би ли било прекрасно да запазите усмивката на лицето си дори в епоха, когато животът е изпълнен с несгоди?

Как постигате всичко, без да правите нищо?

Да разбереш истинското значение на думата " У Уей" - "изкуството да не правиш нищо" не е да бъдеш мързелив или пасивен, а да намериш перфектния баланс между действието и бездействието. Може би се опитвахте да убедите някого в своята гледна точка или може би бяхте непреклонни да завършите даден проект по определен начин?

Един от най-важните уроци на У Вей е признаването на силата на бездействието, особено когато действието не съответства на естествената причина в нашия свят.

Вижте още: Мъдра притча за провала: Вашето падение може да бъде голяма благословия

В ежедневието това може да доведе до това да знаете кога да направите пауза, да отстъпите или дори да се откажете от дадена задача, например, ако сте изправени пред писателска блокада или сте хванати в постоянно несъгласие с някого, понякога е по-добре да отстъпите за момент, направете почивка и изчистете ума си за яснота. Това не е поражение или избягване – това е стратегическо бездействие, което позволява на естествения поток на нещата да поеме контрола над работното пространство.

Когато спрете да се вкопчвате в резултатите, вие се освобождавате, за да изпитате наистина красотата на живота и неговото разнообразие.

Даоистката философия за живот в хармония с естествения поток на живота, основана на принципите na приемането, може да бъде невероятно мощна, за да ви помогне да водите по-спокоен и пълноценен живот.

Запомнете: колкото и да се вкопчваме в камък или клон, колкото и да плуваме срещу течението, реката все пак ни носи в определена посока, независимо дали ни харесва или не. Това е неизбежно.

 

 

 

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес