Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да почистите душ кабината, така че да заблести: Две естествени почистващи средства

02 юли 2024, 14:15 часа
Реклама

Знанието за почистване на стъклени душ кабини е от решаващо значение, ако искате да имате блестящо чиста баня. Стъклените врати за душ се замърсяват често, благодарение на капките вода, продуктите за душ и телесната мръсотия, които полепват по повърхността им и могат трайно да одраскат стъклото.

Още: Как да почистите дървените подове без химикали

Можете да използвате препарат за отстраняване на сапунени мърсотии или да следвате тези стъпки за чиста и блестяща душкабина, като използвате почистващи разтвори, направени с домакински продукти.

Колко често трябва да почиствате стъклените душ кабини

Стъклените душ кабини трябва да се почистват след всяко използване - а ако ежедневното почистване не е възможно, почиствайте дълбоко душ кабините си поне веднъж седмично. Можете просто да избършете повърхността, за да отстраните водата и натрупванията, или да опитате бързо напръскване с почистващ препарат за душове от типа "направи си сам" или от търговската мрежа, който се отстранява с помощта на кърпа. Можете също така да напръскате душ кабината си с ежедневен препарат за почистване на стъкла.

Почистване с лимонов сок

  • Бутилка за пръскане
  • Лимонов сок
  • Дестилирана вода
  • Препарат за миене на съдове
  • Неабразивна гъба или стъргалка
  • Микрофибърни кърпи
  • Почистване на релсите на душ вратите

  • Хартиена кърпа или стара кърпа за миене
  • Дестилиран бял оцет
  • Четка за зъби
  • Дестилирана вода
  • Микрофибърна кърпа
  • Премахване на петна от вода

  • 1/2 лимон
  • Сода за хляб
  • Микрофибърни кърпи
  • Дестилиран бял оцет
  • Стъклена купа
  • Препарат за миене на съдове
  • Бутилка за пръскане
  • Неабразивна гъба
  • Амоняк против размиване
  • Дестилирана вода
  • Как да почистите стъклените душ кабини с оцет

    Вероятно разполагате с всичко необходимо за почистване на стъклените душкабини с оцет в дома си. Разреждането на дестилиран бял оцет в дестилирана вода с малко препарат за миене на съдове ще помогне за почистването на сапунените остатъци, а гъба или стъргалка и микрофибърни кърпи ще помогнат за почистването и блясъка.

    Стъпка 1: Смесете почистващ разтвор

    Смесете две части бял оцет с две части дестилирана вода в бутилка с пулверизатор. Добавете 1/4 чаена лъжичка течност за миене на съдове, за да помогнете на разтвора да полепне по стъклото.

    Стъпка 2: Напръскайте стъклото

    Започнете от горната част на стъклената врата и обилно напръскайте разтвора върху стъклото. Оставете разтвора да подейства поне пет минути, за да се разгради сапуненият налеп.

    Стъпка 3: Избършете стъклото

    Започнете отгоре, като използвате неабразивна гъба или чистачка, за да избършете стъклото. Ако разтворът от оцет е засъхнал, добавете още малко.

    Стъпка 4: Изплакнете и подсушете

    Ако използвате гъба за почистване, изплакнете стъклото с вода, след което го подсушете с микрофибърна кърпа без власинки. Ако почиствате със стъргалка, използвайте кърпата, за да отстраните всички петна или размазвания.

    Как да почистите стъклените душ врати с лимонов сок

    Лимоновият сок е малко по-меко (макар и все още ефективно) средство за почистване на стъклени душ врати. Ще използвате повечето от същите съставки и инструменти, както по-горе - дестилирана вода, малко препарат за миене на съдове, гъба или бърсалка, микрофибърни кърпи и спрей бутилка, но ще замените оцета с лимоновия сок.

    Стъпка 1: Смесете почистващ разтвор

    Смесете равни части лимонов сок и дестилирана вода в бутилка с пулверизатор. Добавете 1/4 чаена лъжичка течност за миене на съдове.

    Стъпка 2: Напръскайте стъклото

    Започнете от горната част на стъклената врата и напръскайте повърхността с разтвора. Оставете го да подейства за около пет минути.

    Стъпка 3: Избършете стъклото

    Започнете от горната част на стъклото и го избършете с неабразивна гъба или чистачка. Работата отгоре надолу помага да се избегнат размазването и ивиците.

    Стъпка 4: Изплакнете и подсушете

    Изплакнете разтвора с вода. (Ако използвате стъргалка, изплакването може да не е необходимо.) Използвайте микрофибърна кърпа, за да подсушите стъклото и да отстраните ивиците и петната.

    Премахване на петна от вода от стъклени душ кабини

    Можете да използвате няколко различни стратегии за почистване за отстраняване на упорити петна от вода от стъклените душ врати - включително използване на лимон или оцет, амоняк, нежен абразив като сода за хляб или целенасочено и силно почистващо средство, предназначено за стъклени душ кабини.

    Ето един бърз преглед на това как да премахнете петна от вода от стъклени душ кабини:

    • Лимон: Потопете отрязаната половина на лимон в сода за хляб и внимателно почистете зацапаните участъци на стъклото. Изплакнете добре и подсушете с кърпа без власинки или хавлиена кърпа.
    • Оцет: Загрейте неразреден бял оцет в купа за микровълнова фурна, докато стане много топъл, но не и врящ, след което добавете 1/4 чаена лъжичка течност за миене на съдове. Изсипете затоплената смес в бутилка с пулверизатор или я нанесете върху стъклото с помощта на гъба - и оставете оцета да действа в продължение на пет до десет минути. Потопете гъба в суха сода за хляб и внимателно почистете зацапаните места. Ще се появи известно шумолене, но то бързо ще се разсее. Изплакнете добре и подсушете стъклото с кърпа без власинки.
    • Амоняк: Добавете 1 супена лъжица амоняк за домакински нужди, който не се разпенва, към 1 литър топла дестилирана вода в бутилка с пулверизатор. Напръскайте водните петна и изчакайте пет минути, след което почистете мястото с неабразивна гъба. Изплакнете с вода и подсушете с микрофибърна кърпа.

    Как да почистите стъклените релси на душ кабината с оцет

    Релсите на душ вратите улавят всички сапунени петна и мръсотия, които се плъзгат по стъклото. Не забравяйте да ги почиствате всеки път, когато почиствате стъклените душ кабини в дълбочина, за да предотвратите появата на мухъл, водорасли и натрупване на сапунени остатъци.

    Стъпка 1: Запушване на канала

    Намерете отвора за оттичане или процепа в релсата на душ вратата. Запушете го със стара кърпа или хартиена кърпа.

    Стъпка 2: Напълнете водача с оцет

    Изсипете неразреден бял оцет в канала. Оставете го да престои и да действа поне четири часа или през нощта.

    Стъпка 3: Почистете пътеката

    След като оцетът е бил оставен да разгради сапунените налепи, отворете отворите за източване, за да източите оцета. Използвайте четка за зъби, за да изчистите сапунените отлагания и мръсотията.

    Стъпка 4: Изплакнете и подсушете

    Изплакнете релсата на душ кабината с дестилирана вода. Почистете отново (ако е необходимо) с четка за зъби, потопена в оцет. Изплакнете и подсушете с кърпа от микрофибър.

    Как да поддържате стъклените си душ кабини чисти по-дълго време

    За да запазите стъклената си душ кабина чиста по-дълго време, опитайте тези съвети.

    Още: Безкабелни срещу прахосмукачки с кабел: Кое всъщност си струва да се купи

    • Използвайте чистачка или микрофибърна кърпа, за да избършете стъклените си душ кабини след всяка употреба, дори ако не използвате почистващ препарат.
    • Смесете почистващ разтвор в бутилка с пулверизатор (например разтворите с оцет или лимон по-горе) и го дръжте в душ кабината за ежедневна употреба.
    • За да намалите образуването на сапунени натрупвания, преминете към използването на вода за измиване на тялото. По-малко вероятно е от купешкия сапун да реагира с минералите във водата и да създава петна от водата.
    • Обмислете инсталирането на система за омекотяване на водата в дома си, ако живеете в район с твърда вода.
    Цвета Господинова
    Цвета Господинова Отговорен редактор
    Новините днес