Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да научим детето да се къпе само

22 април 2022, 10:30 часа

Обучението на децата да бъдат самостоятелни, е част от отговорното родителство. Детството е преди всичко етап на обучение, в който децата трябва да развият всички видове умения и да добият знания, които ще могат да развиват през целия си живот. Много бащи и майки са склонни да инфантилизират децата си, просто защото смятат, че тъй като са деца, те не трябва да носят такива отговорности.

Но всички деца се учат и усвояват от детството си навици, които ще им позволят да функционират във всеки аспект от живота. Хигиената е съществена част живота на човек и затова е хубаво от рано да научим децата как да се къпят самостоятелно . Лошата хигиена може да доведе до различни заболявания и за щастие е нещо, което винаги може да се избегне.

Банята понякога може да бъде едно от най-приятните неща за правене и където децата наистина се наслаждават на последната си игра преди лягане. Поради тази причина в много случаи се поддържа свръхзакрила, вместо да се помага на децата да бъдат независими. Въпреки че това всъщност е стъпка, която ще трябва да предприемат. Обърнете внимание на тези съвети, за да научите детето си да се къпе самостоятелно.

Преди всичко се погрижете за безопасността на детето и никога не го оставяйте само в банята. Може да претърпи инцидент по всяко време. Осигурете му под ръка всичко, от което се нуждае по време на къпане, за да не се налага да прави опасни движения. И преди всичко останало, винаги бъдете до него, за да му помогнете с каквото има нужда.

Кога да започнете?

В това отношение няма правила, защото всяко дете е различно и трябва да уважавате времето му, но около 4 години е подходящ момент да започнете с известна автономия. Освен да научите да се къпе самостоятелно, можете да го научите да си мие зъбите и да върши друга домакинска работа. Всяко използване на автономия ще насърчи тяхното развитие.

Първо можете да го научите да използва гъба за почистване на тялото си. За да улесните работата си, подгответе всичко, от което се нуждаете. Ако душ гелът е в бутилка, която е тежка, малкото дете няма да може да се справи лесно с него. По-добре е да използвате малка бутилка с дозатор, който е по-подходящ за ръцете на детето.

Не е необходимо да се къпе напълно само, например косата изисква повече умения и може да отнеме известно време, за да се научи. Насладете се на процеса и вървете стъпка по стъпка, първо нека се научи да измива добре тялото си. Научете го къде да използва гъбата и собствените си ръце. Няма по-добро сензорно упражнение от миенето с ръце, позволете на вашето бебе да опознае тялото си по този начин.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес