Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да наторяваме костилковите овощни дървета през есента

13 септември 2024, 13:00 часа

Торенето на костилковите овощни дървета през есента е от решаващо значение за осигуряването на здрави и продуктивни дървета през следващата година. Дърветата с костилкови плодове, като череши, праскови, сливи и кайсии, се възползват от добре подбрано есенно торене, за да се подготвят за зимата и да се подпомогне растежът им през пролетта. Ето ръководство стъпка по стъпка за това как да наторявате ефективно тези дървета.

1. Разберете нуждите на дървото

Преди торенето е важно да разберете специфичните нужди на вашето костилково дърво. Дърветата с костилкови плодове обикновено се нуждаят от балансиран тор, съдържащ азот, фосфор и калий. През есента фокусът трябва да се измести към хранителни вещества, които подпомагат развитието на корените и цялостната устойчивост, а не само растежа.

Още: Торене на градината с пепел - никога НЕ правете тази грешка

2. Времето е от значение

Есенното торене трябва да се извърши, след като дървото е влязло в покой, но преди земята да замръзне. Това време гарантира, че хранителните вещества ще са на разположение на дървото при излизането му от покой през пролетта. Обикновено това означава наторяване в края на октомври до началото на ноември, в зависимост от местния климат.

3. Изберете правилния тор

Изберете тор, който е подходящ за употреба през есента. Балансиран тор 10-10-10 или 5-10-10 работи добре, тъй като осигурява еднакви или малко по-високи нива на фосфор за подпомагане на растежа на корените. Избягвайте торове с високо съдържание на азот през есента, тъй като прекомерното количество азот може да насърчи растежа в края на сезона, който може да не се втвърди правилно преди зимата.

Още: Торене на сливата през есента - ето как е правилно да се прави, за да е богата реколтата

4. Метод на прилагане

Гранулирани торове: Ако използвате гранулирани торове, разпръснете ги равномерно около основата на дървото до капковата линия (зоната непосредствено под най-външните клони). Избягвайте да поставяте торове директно срещу ствола. Обикновено 1-2 килограма тор на инч от диаметъра на ствола е добро правило.

Течни торове: За течните торове следвайте инструкциите на производителя за разреждане и норми на прилагане. Нанесете течния тор около основата на дървото, като се уверите, че е попил в почвата.

5. Подготовка на почвата

Още: Торене със суперфосфат през есента - ето какво трябва да знае всеки градинар

Преди да приложите торове, е полезно да подготвите почвата. Леко изгребете повърхностната почва, за да помогнете на тора да проникне по-добре. Уверете се, че почвата е влажна, но не и преовлажнена, тъй като това помага за по-ефективното усвояване на хранителните вещества.

6. Поливане след нанасяне на тора

Поливайте добре площта след прилагане на тора. Това помага за разтварянето на гранулите и позволява на хранителните вещества да проникнат в почвата и да достигнат до кореновата система на дървото. Избягвайте прекомерното поливане, което може да доведе до отмиване на хранителните вещества и потенциално увреждане на корените.

7. Наблюдавайте и регулирайте

След наторяването наблюдавайте здравето и растежа на дървото през следващата пролет. Ако дървото показва признаци на недостиг или излишък на хранителни вещества, коригирайте съответно практиките си за наторяване. Почвените тестове могат да дадат ценна информация за нивата на хранителните вещества и да помогнат за адаптиране на бъдещото торене.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес