Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направите цяла купа кюфтета само от 300 грама кайма?

28 октомври 2024, 15:00 часа

Когато искате да приготвите вкусни кюфтета за семейството си, но нямате достатъчно кайма под ръка, не се отчайвайте. Има няколко прости и достъпни начина да увеличите обема на месото, за да направите истинска планина от апетитни кюфтета от малка порция. Домакини разкриха тайните как да направите от 300 грама кайма голям обем кюфтета, като просто добавите един продукт.

 

Какво да добавите към каймата за увеличаване на обема

Още: Сочни пилешки кюфтета в сметанов сос

Ако не ви достига основната съставка, опитайте да използвате следните продукти, за да увеличите значително масата на суровата кайма и съответно броя на готовите кюфтета.

 

1. Ориз или картофи

Ако трябва бързо да увеличите обема на каймата, настържете 2-3 картофа в нея. Алтернатива е вареният ориз. Половин или една чаша ориз трябва да се свари, да се охлади и да се добави към суровата кайма. Може би някои от вас може да сметнат такива кюфтета за странни, но това не влошава вкуса им.

Още: Пържени кюфтета от тефтера на баба

 

2. Овесени ядки

За да създадете бюджетни и засищащи кюфтета, използвайте овесени ядки. Особено добре вървят с пилешка кайма. Ето как да приготвите тези кюфтета:

 

Още: Не сте яли по-вкусни пoстни кюфтета с булгур

Съставки:

·         300 г мляно месо

·         1 чаша овесени ядки

·         1 глава лук

·         2-3 скилидки чесън

·         1 с.л. лъжица грис

·         1 яйце

Приготвяне:

·         Поставете овесените ядки в чиния, залейте ги с вряла вода и покрийте с капак. Оставете за 10 минути, за да набъбнат люспите.

·         Докато люспите набъбват, нарежете лука и настържете чесъна.

·         Към набъбналите люспи добавете нарязан лук, чесън, яйце и грис. Разбъркайте добре.

·         Към получената маса добавете сурово мляно месо и разбъркайте добре.

·         Оформете кюфтета от получената кайма и ги запържете от двете страни до златисто кафяво в тиган, намазан с растително масло.

Този лесен трик ще ви помогне да удвоите обема на каймата и да направите повече кюфтета от нея, които ще бъдат не само вкусни, но и засищащи. По желание може да добавите и настърган кашкавал, но и без него кюфтетата стават страхотни.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес