Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да направим банята по-голяма, отколкото е в действителност – 9 трика

26 септември 2024, 07:45 часа

Банята със скромни размери не е причина да се лишавате от комфорт и естетика. Съвременният пазар на санитарно обзавеждане и довършителни материали заедно с познанията по ергономия дават много идеи, ето 9 от тях:

Работа с цвят

Всеки интериорен дизайнер на първо място се фокусира върху цветовата палитра и по-специално върху акцентните цветове. С правилния избор на нюанси можете лесно да преобразите всяко пространство и визуално да го разширите. Но правилният избор на цветова схема, включваща светли, благородни и естествени цветове, както и ярки акценти, може значително да повлияе на възприемането на пространството.

Още: Само с 3 съставки: Магическа паста, с която фаянсът в банята ще е като нов

Важно е да не прекалявате с акцентите, които могат да се използват за зониране, например зоната с огледалото или самата вана.

За компактна баня идеално подхождат хладните, бледозелени, прахообразни тонове. В комбинация с мебели и аксесоари в подобна палитра това не само ще разшири визуално помещението, но и ще създаде естетичен интериор.

Осветление

Не по-малко ефективен инструмент за увеличаване на пространството - изпълването му със светлина. Ще ви помогнат отразяващи повърхности: огледала, лъскави плочки, лакирани мебели, стъкло. Благодарение на отразяващата си способност тези материали ще изпълнят помещението със светлина.

Още: Какъв лайфхак ще помогне на банята ви винаги да е чиста?

Огледалата и прозрачните стъклени прегради също могат значително да увеличат пространството, създавайки ефект на дълбочина и ефирност. Алтернативно решение са лъскавите мозайки. Осветителните тела могат да бъдат избрани както вградени в тавана, така и окачени.

Подходящи мебели

Всеки сантиметър е от значение, затова към избора на мебели трябва да се подходи с особено внимание. Минималистичните мебели и осветителните тела за баня с подходящ размер за метъра на банята ще осигурят най-ефективно използване на пространството. То трябва да е изключително функционално и ергономично. Предпочитайте мебели за баня с фрезован обков в минималистичен стил.

По-добре е да избягвате модели с остри ъгли и стърчащи елементи. Висящите шкафове и моделите със заоблени ръбове са вашият избор. Горните мивки вместо подовите ще ви позволят също така да използвате пространството под мивката за уреди или за съхранение

Още: 4 доказани начина за намаляване на влагата в банята

Плочки

Съществува остарял стереотип, че на малките помещения подхождат малки плочки. На практика е вярно точно обратното: дизайнерите препоръчват да се избират плочки с голям формат за компактни бани без много декорация. С помощта на едноцветни гранитогресни плочки с ясно изразена текстура можете лесно да разширите пространството, създавайки монолитна повърхност.

Препоръчително е да използвате светли цветове с акценти, които да отговарят на вашия вкус. Светлите цветове на дърво, камък и дори мрамор ще изглеждат чудесно в малките бани.

Огледало

Още: Водопроводчик: 6 причини, поради които сифонът в банята мирише

Нека си признаем: малко огледало в малка баня е практически безполезно. То просто няма да се справи със задачата си и едва ли ще ви хареса от гледна точка на практичността. Огледалата с големи размери не само ще увеличат визуално пространството, но и ще го изпълнят със светлина. За компактните бани е по-добре да изберете по-голямо огледало, за да увеличите визуално пространството и да го запълните със светлина.

Монтаж на душ кабина

Ако сте готови да се откажете от къпането във ваната в полза на душа, това ще спести максимално място. В същото време, при правилно планиране, в едно малко помещение може да се разположи както вана, така и система за съхранение

Освен това съвременните модели душ кабини са доста удобни и се изработват в стилен дизайн. По отношение на ергономията подобно решение автоматично ще реши много проблеми.

Още: Как да почистите душ кабината, така че да заблести: Две естествени почистващи средства

Организиране на съхранението

Банята е място, където винаги се натрупват много всевъзможни бурканчета, тубички и козметика. Интелигентният избор на органайзери и специални ниши за съхранение ще ви помогне да спестите място и да направите помещението по-естетично. Най-добре е да изберете вградена и добре обмислена система за съхранение или дори да я сглобите по поръчка. Препоръчваме също така да изберете мебели с просторни чекмеджета.

Душ помещение без душ кабина

На мястото на обичайните и доста обемисти кабини идват душ кабини, в които не е предвидена ограда. Напротив, те са проектирани на принципа на свободното влизане. Вземете предвид ергономичността на банята, така че когато вземате душ и си миете зъбите, да няма пречки под формата на шкафове и рафтове на пътя ви.

Това решение изглежда много стилно и скъпо, като спестява ценно пространство в малките бани. Благодарение на масивния под и липсата на ограда помещението автоматично се удължава, изглежда „по-чисто“ и сякаш е изпълнено с пространство.

Монтиране на ъглов умивалник

Ако трябва да оптимизирате пространството в скромна баня, едно от изпитаните решения е да изберете ъглова мивка. Тя ще се впише прилежно в ъгъла, като по този начин ще освободи място за не по-малко важни предмети и санитарни принадлежности.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес