Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да изгоним бълхите от вкъщи

17 септември 2024, 16:44 часа

Всички се ужасяваме при вида на малки буболечки, които се появяват у дома. Някои от тях са престо неприятни, други не само хапят, но могат да разнасят мръсотия и зарази. Сред най-неприятните домашни вредители са бълхите.

Какво представляват бълхите?

Бълхите са малки насекоми без крила, които се хранят с кръв от хора и животни. Достигат до 2,5-3 мм дължина на тялото, обикновено са кафяви със сплеснато тяло, което им позволява да се движат бързо в козината на животни и други гостоприемници. Бълхите са се появили преди милиони години и са успели да оцелеят в много сурови условия, което прави борбата с тях истинско предизвикателство. Скачат много нависоко - възможно е да надскочат до над 100 пъти своята дължина, което прави задачата по елиминирането им още по-трудна.
Имат 4 етапа на развитие, или т.нар. жизнен цикъл, който включва:

  • яйце
  • ларви
  • какавиди
  • възрастни

Притежават забележителни умения за скачане, което им дава възможност за лесно преминаване между гостоприемник и околната среда.

Кога се появяват бълхи у дома?

Обикновено животните са гостоприемници на този вид насекоми. Кучетата и котките често са причина за появата на бълхи у дома, което води до нежелани последици за хората. Ако бълхите попаднат върху кожата на човек, е възможно да причинят следи от ухапвания - пъпки, зачервяване, обриви и други проблеми. Бълхите може да се открият и на други места като килими, матраци, където домашните любимци най-често стоят.

Народни методи за прогонване на бълхите

Ако не искате да използвате химически препарати, ето някои домашни трикове за прогонване на тези неприятни вредители

Пране

Ако вкъщи имате бълхи, първо трябва да почистите и изперете всички тъкани - дрехи, спално бельо, килими и др. Температура от 60 градуса е достатъчна за унищожаване на възрастните инсекти. 

Сол

Солта има свойството да прогонва бълхите. Готварската сол е подходяща за поръсване върху текстилни, кожени повърхности, дюшеци, матраци, килими, дивани. Поръсете ги обилно със сол и я оставете да престои за едно денонощие. На другия ден почистете с прахосмукачка.

Чесън

Освен че е много полезен в борбата със сезонните настинки, чесънът може да ви предпази от ухапване от бълхи. Консумирайте чесън всеки ден, за да си осигурите защита срещу тези неприятни вредители. Ако усетят миризмата на чесън, бълхите ще стоят настрана от вас, но това ще трае кратко време. След изветряване на миризмата, отново ще пристигнат. 

Оцет

Комбинацията от силна, остра миризма и съдържание на оцетна киселина прогонва бълхите. Може да си направите домашен спрей против бълхи. Смесете 1 литър вода с 1 чаша ябълков или бял винен оцет. Разклатете сместа добре в спрей бутилка. Напръскайте местата, където бълхите са се загнездили. След като изсъхне, почистете мъртвите бълхи с прахосмукачка.

Джоджен

Джодженът е растение с много силен аромат и активни вещества в състава си. Може да направите отвара от него или да го използвате пресен или сушен. Поставете пресни или сушени стръкове джоджен на места, където се появяват бълхи. Може да разположите и тампони с масло от джоджен, което действа още по-ефективно.

Лимон

Бълхите не понасят миризмата на лимон и бягат от нея. Може да си направите спрей от лимон, с който да напръскате дома си, включително мебелите и дори домашните любимци. Вземете 6 лимона, нарежете ги на половинки, сварете ги, оставете ги да престоят една нощ и изсипете сместа в шише с пулверизатор.

Босилек

Смесете 20 капки масло от босилек с 2 чаши вода. Поставете го в бутилка с пулверизатор, разклатете добре и напръскайте навсякъде. За да бъде ефектът още по-силен, добавете 100 мл алкохол от зърнени култури.

Ментово масло

Друго ароматно растение, което прогонва бълхите, е ментата. Добавете в чаша вода 20 капки масло от мента и напръскайте всички шкафове, пукнатини и трудни за достигане места и врати. Прилагайте веднъж седмично. Може да напръскате домашните си любимци директно върху козината.

Съществуват и много силни препарата за третиране на бълхи, но, имайте предвид, че понякога те могат да бъдат силно токсични. Освен това, пръскането с тях не е лесно, особено в затворени помещения и изисква известен опит. Ако използвате биоциди препоръчително е да се обърнете към професионалисти.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес