Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избелите естествено зъбите си у дома?

20 октомври 2024, 11:44 часа

Може да успеете да избелите зъбите си у дома по естествен начин, като използвате продукти, които можете да намерите в магазина за хранителни стоки. Липсва обаче науката зад тези методи.

Има много продукти, от които да избирате, когато става въпрос за избелване на вашите зъби.

Повечето избелващи продукти обаче използват химикали за избелване на зъбите ви, което може да е проблем за много хора.

Ако искате по-бели зъби, но също така искате да избегнете химикалите, тази статия изброява много опции, които са едновременно естествени и безопасни.

Практикувайте жабурене с кокосово масло

Oil pulling е традиционен лек, произхождащ от Индия, предназначен за подобряване на оралната хигиена и премахване на токсините от тялото

Практиката включва размахване на масло в устата ви, за да премахнете бактериите, които могат да се превърнат в плака и да накарат зъбите ви да изглеждат жълти.

Кокосовото масло е популярен избор, защото има приятен вкус и предлага много ползи за здравето.

Кокосовото масло също е с високо съдържание на лауринова киселина, която е известна със способността си да намалява възпалението и да убива бактериите.

Нито едно научно изследване не е доказало, че издърпването с масло избелва зъбите ви. Това обаче е безопасна практика и си струва да опитате. Много хора твърдят, че зъбите им са по-бели и блестящи след редовно издърпване с масло.

Не забравяйте да изплюете кокосовото масло в тоалетна или кофа за боклук, тъй като то може да се върне в твърда форма, след като попадне във вашите дренажни тръби и да причини запушване.

За разлика от много други методи за избелване на зъбите, издърпването с кокосово масло не излага зъбите ви на киселина или други съставки, които разяждат емайла. Това означава, че е безопасно да се прави ежедневно.

Намажете със сода за хляб

Содата за хляб има естествени избелващи свойства, поради което е популярна съставка в търговските пасти за зъби.

Това е мек абразив, който може да помогне за изтриването на повърхностните петна по зъбите.

Освен това содата за хляб създава алкална среда в устата ви, която предотвратява развитието на бактерии.

Това не е средство, което ще избели зъбите ви за една нощ, но трябва да забележите разлика във външния вид на зъбите си с течение на времето.

Едно проучване установи, че пастите за зъби, съдържащи сода за хляб, са значително по-ефективни за намаляване на плаката, възпалението на венците и кървенето повече от обикновената паста за зъби без сода за хляб.

Яжте плодове и зеленчуци

Диета с високо съдържание на плодове и зеленчуци може да е полезна както за тялото, така и за зъбите ви.

Въпреки че не са заместител на четкането им, хрупкавите, сурови плодове и зеленчуци могат да помогнат за премахването на плаката, докато дъвчете.

Ягодите и ананасът са два плода, за които се твърди, че помагат за избелване на зъбите.

Ягоди

Избелването на зъбите със смес от ягоди и сода за хляб е естествено средство, което стана популярно от известни личности.

Привържениците на този метод твърдят, че ябълчената киселина в ягодите ще премахне обезцветяването на зъбите ви, докато содата за хляб ще отстрани петната.

Това лекарство обаче не е напълно подкрепено от науката.

Въпреки че ягодите могат да помогнат за ексфолирането на зъбите ви и да ги направят да изглеждат по-бели, е малко вероятно те да проникнат през петната по зъбите ви.

Въпреки проучванията, които показват, че пастата от ягоди и сода за хляб има минимален ефект върху зъбния емайл, прекомерната употреба може да причини увреждане.

Зъболекар: Това е най-добрият час за миене на зъбите сутрин

За да използвате това лекарство, натрошете прясна ягода, смесете я със сода за хляб и намажете зъбите си със сместа.

Ананас

Някои твърдят, че ананасът може да избели зъбите.

Едно проучване установи, че гел, направен с бромелаин, ензим, открит в ананасите, може да помогне за премахване на петна по зъбите в сравнение с контролна група.

Въпреки това, няма доказателства, че яденето на ананаси води до същия ефект.

Не подценявайте стойността на четкането и почистването с конец

Макар известно обезцветяване на зъбите да идва естествено с възрастта, то до голяма степен е резултат от натрупване на плака.

Редовното миене и почистване с конец може да помогне на зъбите ви да останат бели, като намалява бактериите в устата ви и предотвратява натрупването на плака.

Пастата за зъби нежно изтрива петна по зъбите ви, а почистването с конец премахва бактериите, които водят до плака.

Редовното почистване на зъбите също може да помогне на вашите зъби да останат чисти и бели.

Предотвратете петна по зъбите, преди да се появят

Докато зъбите ви естествено пожълтяват с възрастта, някои неща могат да помогнат за предотвратяване на петна по зъбите ви.

Ограничете оцветяващите храни и напитки

Кафето, червеното вино, содата и тъмните горски плодове са скандално известни с оцветяването на зъбите.

Това не означава, че трябва напълно да ги избягвате, но трябва да ограничите времето, през което тези вещества са в контакт със зъбите ви.

Ако е възможно, пийте напитки, за които е известно, че оцветяват зъбите, от сламка, за да предотвратите директен контакт със зъбите ви.

Освен това, мийте зъбите си приблизително 60 минути след консумацията на една от тези храни или напитки, за да ограничите ефекта им върху цвета на зъбите.

Освен това ограничете или избягвайте пушенето и дъвченето на тютюн, тъй като и двете могат да причинят обезцветяване на зъбите.

Ограничете приема на захар

Диета с високо съдържание на захар подпомага растежа на Streptococcus mutans, основният тип бактерии, които причиняват плака и гингивит.

Когато консумирате сладка храна, не забравяйте да измиете зъбите си скоро след това.

Приемайте много калций с диетата си

Известно обезцветяване на зъбите се причинява от ерозия на емайла и излагане на дентина отдолу, който е жълт. Следователно всичко, което правите за укрепване на емайла на зъбите си, ще ви помогне да запазите зъбите си перлено бели.

Богатите на калций храни, като мляко, сирене и броколи, могат да ви помогнат да предпазите зъбите си от ерозия на емайла.

Защо специалистите препоръчват миенето на зъбите преди, а не след закуска?

Други методи, които не са доказани

Има няколко други естествени метода за избелване на зъбите, но няма научни доказателства, които да доказват, че те са безопасни или ефективни.

Някои от недоказаните методи включват:

Активен въглен. Смята се, че четкането с въглен на прах извлича токсините от устата и премахва петна от зъбите, въпреки че изследванията показват, че това вероятно е неефективно.

Каолинова глина. Привържениците на този метод твърдят, че четкането с глина помага за премахване на петна от зъбите.

Кори от плодове. Твърди се, че триенето на кори от портокал, лимон или банан върху зъбите ви ги прави по-бели.

Ябълков оцет. Няма доказателства, че използването на ябълков оцет като вода за уста помага за избелване на зъбите. Напротив, той отслабва емайла и може да увеличи кариеса.

Повечето зъболекари обаче предлагат избелващи лечения, които са много по-силни от тези естествени средства. Те включват избелване на зъбите, което може да бъде по-ефективно при силно обезцветяване на зъбите. Прекомерната употреба на избелващ продукт може да увреди зъбите ви.

Винаги се консултирайте с вашия зъболекар за вашите възможности и кое би било най-подходящо за вас.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес