Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да избегнем малките пъпчици след бръснене?

02 септември 2024, 18:00 часа

Гладката кожа е особено важна за дамите, макар че и господата искат да ѝ се насладят, когато бръснат лицата си. Трайното обезкосмяване все още не е достъпно за всички, крие своите рискове, изисква подходяща грижа, има своите недостатъци, не е подходящо за всички типове кожа и окосмяване и изисква финансови средства, с които е възможно да не разполагате. Ето защо методи като кола маска, крем за премахване на окосмяването, епилаторът и познатото старо бръснене все още са актуални. Всеки от тях има също своите недостатъци и предимства, но като че ли най-достъпно остава бръсненето, тъй като при него няма изискване да се изчака определена дължина на косъма, не поражда алергични реакции, както се случва при употребата на кремове при някои дами и не е болезнено за разлика от употребата на епилатор. Бръсненето обаче може да не ви даде възможност да се насладите на кадифена кожа и усещане за съвършена гладкост, ако страдате от появата на малките пъпчици след бръснене – основен недостатък на този метод, който може да бъде избегнат, ако знаете как.

Причини за поява на малките пъпчици след бръснене и как да ги избегнем

Сред най-честите причини за появата на пъпчици след бръснене са:

Още: Как да успокоим раздразнена кожа след бръснене

-          Ежедневната употреба на бръснача

Колкото и да нежен, създаден специално за женските извивки, бръсначът все пак не е безобиден и ежедневното бръснене може да раздразни кожата особено ако е чувствителна.

Как да избегнете малките пъпчици след бръснене в този случай?

Бръснете се веднъж на няколко дни, за да дадете възможност на кожата да почине и да се възстанови. Това важи особено за дамите с нежна и чувствителна кожа.

Още: Как краката ви да са гладки по-дълго след бръснене?

-          Грешки при бръснене

Много дами допускат грешки при бръснене – не избират правилните самобръсначка и пяна, не използват вода с подходяща температура.

Как да избегнете малките пъпчици след бръснене в този случай?

Изберете самобръсначка и продукти, предназначени за дами, изплаквайте със студена вода или дори поставете студена кърпа след бръснене. Студената вода ще ви помогне да затворите порите и да намалите възпалението на кожата.

Още: Как да забавим растежа на космите след бръснене?

-          Враснати косми

Това е проблем, които се появява не само при обезкосмяване чрез бръснене. След бръснене, кола маска, епилация или друг метод космите могат да се обърнат навътре. Тъй като новите кожни клетки растат върху косъма, той остава под кожата и се образуват пъпки.

Как да избегнете малките пъпчици след бръснене в този случай?

Има няколко начина за противодействие на врасналите се косми. Американската академия по дерматология препоръчва преустановяване на бръсненето за известно време, което би следвало да реши проблема  след около 2-3 месеца. Не ви се чака толкова време? Има и други начини за справяне с пъпчиците. Може да ви помогне значително салициловата киселина, която отпушва порите, отстранява мъртвите кожни клетки и лекува възпаленията, позволявайки на пъпките да изчезнат. Вместо салицилова киселина може да се използва и гликоловата киселина, която води до премахане на мъртвите клетки от повърхността на кожата, които всъщност не позволяват на космите да израстват навън. Тази киселина има и друго полезно действие – предотвратява повторната поява на врастналите косми. Ако не сте почитатели на киселините, може да се опитате да разрешите проблема с употребата на скрабове. Те механично премахват мъртвите клетки от повърхността на кожата, тоест ексфолират я, като по този начин помагат за преустановяване  на проблема с космите, растящи навътре. И все пак, ако се спрете на употреба на ексфолианти, внимавайте с избора – някои марки и видове, съдържащи по-груби частици, могат допълнително да възпалят и наранят кожата. Особено за кожата на лицето изборът трябва да е престижен, пълноценен, безопасен, а не бюджетен.

Някои дами предпочитат да употребяват за премахване на мъртвите клетки четка за баня или дори четка за зъби върху тялото и лицето си, което също е ефективен начин за справяне с проблема. Горещ душ и сауна също помагат.

Проблемът не е премахнат, въпреки че сте положили всички усилия? Лекарят ви може да ви помогне, като ви предпише за целта подходящ медикамент.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес