Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как бананите влияят на диабета и нивата на кръвната захар?

22 септември 2024, 11:25 часа

Ако имате диабет, бананите могат да бъдат част от плана за здравословно хранене. Някои съвети могат да помогнат за намаляване на скоковете на кръвната захар, включително да изберете почти узрял банан и да го ядете с други храни.

Когато имате диабет, е важно да поддържате нивата на кръвната си захар възможно най-стабилни.

Доброто управление на кръвната захар може да помогне за предотвратяване или забавяне на прогресията на някои от основните медицински усложнения на диабета.

Поради тази причина е от съществено значение да се избягват или минимизират храни, които причиняват скокове на кръвната захар.

Въпреки че са здравословен плод, бананите са с доста високо съдържание на въглехидрати и захар, които са основните хранителни вещества, които повишават нивата на кръвната захар.

Бананите съдържат въглехидрати, които повишават кръвната захар

Ако имате диабет, е важно да сте наясно с количеството и вида на въглехидратите във вашата диета.

Това е така, защото въглехидратите повишават нивото на кръвната ви захар повече от другите хранителни вещества, което означава, че те могат значително да повлияят на управлението на кръвната ви захар.

Когато нивата на кръвната захар се повишат при хора без диабет, телата им произвеждат инсулин. Това помага за преместването на захарта от кръвта в клетките, където се използва или съхранява.

Този процес обаче не работи както трябва при хора с диабет. Вместо това или тялото не произвежда достатъчно инсулин, или клетките са резистентни към инсулина, който тялото произвежда.

Без подходящо управление на диабета може да получите скокове на кръвната захар след ядене на храни с високо съдържание на въглехидрати или да имате постоянно високи нива на кръвната захар, като и двете са нездравословни.

Кестени - как влияят на кръвна захар и могат ли да се ядат от диабетици

Колко захар има в един банан

Един среден банан, който е около 126 грама (g), съдържа 29 g въглехидрати и 112 калории. Въглехидратите са под формата на захар, нишесте и фибри.

Един среден банан съдържа около 15 г захар.

Бананите също съдържат фибри, които могат да намалят скоковете на кръвната захар

В допълнение към нишестето и захарта, един среден банан съдържа 3 g доверен източник на фибри.

Всеки, включително хората с диабет, трябва да се опита да яде достатъчно диетични фибри поради потенциалните им ползи за здравето.

Фибрите обаче са особено важни за хората с диабет, защото могат да помогнат за забавяне на храносмилането и усвояването на въглехидратите.

Това може да намали скоковете на кръвната захар и да подобри цялостното управление на кръвната захар.

Един от начините да определите как дадена въглехидратна храна ще повлияе на кръвната захар е да проверите нейния гликемичен индекс (GI).

GI класира храните въз основа на това колко и колко бързо повишават нивата на кръвната захар.

Резултатите варират от 0 до 100 със следните класификации:

Нисък GI: 55 или по-малко

Среден GI: 56 до 69

Висок GI: 70 до 100

Диетите, базирани на храни с нисък ГИ, може да са особено добри за хора с диабет тип 2.

Това е така, защото храните с нисък ГИ се усвояват по-бавно и причиняват постепенно покачване на нивата на кръвната захар, а не голям скок.

Като цяло, бананите имат нисък до среден резултат по скалата на GI: 31 до 62, в зависимост от зрелостта.

Зелените (неузрели) банани съдържат устойчиво нишесте

Количеството на този вид въглехидрати в един банан варира в зависимост от зрелостта.

Зелените или неузрели банани съдържат по-малко захар и по-устойчиво нишесте.

Устойчивите нишестета са дълги вериги от глюкоза (скорбяла), които са „устойчиви“ на смилане в горната част на храносмилателната ви система.

Това означава, че те функционират подобно на фибрите и няма да предизвикат повишаване на нивата на кръвната захар.

Те също така могат да помогнат за храненето на полезните бактерии в червата ви, което има връзка с подобреното метаболитно здраве и управление на кръвната захар.

Ефектът на банана върху кръвната захар зависи от неговата зрялост

Жълтите или зрели банани съдържат по-малко устойчиво нишесте от зелените банани, както и повече захар, която се усвоява по-бързо от нишестето.

Това означава, че напълно узрелите банани имат по-висок ГИ и ще накарат кръвната ви захар да се повиши по-бързо от зелените неузрели банани.

Размерът на порцията е важен

Зрелостта не е единственият фактор, когато става въпрос за количеството захар във вашия банан - размерът също има значение. Колкото по-голям е бананът, толкова повече въглехидрати ще получите.

Това означава, че по-големият банан ще има по-голям ефект върху нивата на кръвната ви захар. Този ефект на размера на порцията се нарича гликемичен товар.

Гликемичният товар се изчислява чрез умножаване на GI на храната по броя на въглехидратите в порция и разделяне на 100.

Резултат под 10 се счита за нисък, 11 до 19 е умерен, а 20 или повече е висок.

Съдържанието на въглехидрати в бананите варира в зависимост от размера, от около 18,5 до 35 g.

Ако един банан е напълно узрял (с GI 62), неговият гликемичен товар може да варира от 11 за много малък банан до 22 за много голям банан.

Познаването на размера на банана, който ядете, е важно, за да сте сигурни, че кръвната ви захар няма да се покачи твърде много.

Учени изследват: Как чаят от лайка влияе на диабета

Безопасни ли са бананите за хора с диабет

Повечето общи диетични насоки за диабет препоръчват следването на здравословна, балансирана диета, която включва плодове.

Това е така, защото яденето на плодове и зеленчуци е свързано с по-добро здраве и по-нисък риск от състояния като сърдечни заболявания и някои видове рак.

Хората, живеещи с диабет, са изложени на още по-голям риск от сърдечно заболяване и някои видове рак, така че яденето на достатъчно плодове и зеленчуци е важно.

За разлика от продуктите с рафинирана захар като бонбони и сладкиши, въглехидратите в плодовете като бананите идват с фибри, антиоксиданти, витамини и минерали.

По-конкретно, бананите осигуряват фибри, калий, витамин B6 и витамин C. Те също така съдържат някои антиоксиданти и полезни растителни съединения.

За повечето хора с диабет плодовете – включително бананите – са здравословен избор.

Въпреки това, някои хора, които следват диети с много ниско съдържание на въглехидрати, трябва да следят общия си прием на въглехидрати, за да останат в рамките на дневния си прием на въглехидрати. Това означава ограничаване на храни с по-високо съдържание на въглехидрати, включително банани, когато следвате диета с много ниско съдържание на въглехидрати.

Ако вашият лекар каже, че можете да ядете банани, важно е да имате предвид тяхната зрялост и размер, за да намалите ефекта им върху нивото на кръвната захар.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес