Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Живеете в апартамент: Следвайте тези съвети за безупречно чисти прозорци

17 септември 2024, 12:29 часа

Прозорците с кристално чисто стъкло ни правят щастливи. Но кой е най-добрият начин за почистване на прозорци?

Искрящите прозорци без петна са в списъците на повечето хора с топ пет повърхности, които ни правят щастливи, когато знаем, че са чисти. И когато прозорците не са чисти, те са първото нещо, което искаме да измием, когато имаме малко свободно време – поне за 72 процента от хората. Прочетете, за да научите кой е най-добрият начин за почистване на прозорци.

Още: 7 остарели навици за пране, които съсипват дрехите ви

Първо прахосмукачка

Точно както бихте отделили допълнително време, за да подготвите пространството си, преди да започнете боядисване, малка подготовка преди почистване на прозорците може да намали количеството търкане, което ще трябва да направите.

Преди да разбиете почистващия разтвор, извадете прахосмукачката. Ако имате подходяща за апартамент, спестяваща място ръчна прахосмукачка или приставка за четка за прах, сега е моментът да я приложите в действие. Почистете с прахосмукачка целия прозорец, включително ъглите, мрежите и перваза на прозореца.

Въпреки че прахосмукачката няма да помогне за почистването на петна от вода, минерални отлагания и мръсотия от стъклото, това ще помогне да се предпазят прахът и отломките, натрупани около рамката на прозореца, от ивици (или по-лошо, надраскване) по стъклото на прозореца, докато почиствате.

Използвайте памучен тампон, който е навлажнен с малко бял оцет, за да почистите мръсотията, която се крие в ъглите.

Ако прозорците на вашия апартамент имат щори или завеси, свалете ги преди почистване - и може би ги почистете добре с прахосмукачка.

Не мийте прозорците в слънчеви дни

Въпреки че може да мислите, че имате нужда от ярък, слънчев ден, за да видите всички ивици и мръсотия, които са се натрупали по прозорците ви, когато почиствате стъкло на слънчева светлина, вие всъщност създавате повече ивици - и това е обратното на желания краен резултат .

Ако нанесете почистващ разтвор върху стъкло, което е топло, когато го докоснете, тези горещи прозорци ще доведат до твърде бързо изсъхване на течността и това ще остави ивици след себе си.

Вместо това изберете по-мрачен ден, за да се заемете с тази задача. Облачните дни са добър избор, както и дните, които са около 21 градуса по Целзий.

Правилният инструмент за работа

Един от най-добрите инструменти за почистване на прозорци не е - противно на това, което много от нас използват - ролка хартиени кърпи, а по-скоро перо. Това е, което използват професионалистите и правилното използване на чистачка за почистване на вътрешността на вашите прозорци няма да създаде голяма мокра бъркотия.

Да поговорим за техниката. Първо трябва да изберете правилния размер инструмент за вашето пространство и за прозорците, които почиствате. Ще се справите добре с измиването на повечето прозорци с чистачка от 25,4 до 30,5 сантиметра.

Изберете правилният препарат за прозорци

Сред бутилките в коридора за почистващи препарати ще намерите почистващи препарати за стъкло, обещаващи резултати без следи. Но това, което не ви казват, е, че тези резултати често идват с уловка: много мазнина на лактите.

Не е необходимо да купувате специален спрей за почистване на стъкло, въпреки че най-добрият е неабразивен разтвор за почистване на прозорци. Вероятно вече имате почистващ препарат в апартамента си, който е силен, но достатъчно нежен за работата.

Сапунени препарати за почистване на прозорци – няколко капки течен препарат за съдове в кофа с топла вода, например – ще действат върху разрязването на мръсотия и мазнини и също така ще работят добре с вашата вътрешна чистачка (и също така е безопасно да се използва върху закалено стъкло) .

Когато използвате перилен препарат със сапун или пяна , запомнете: колкото по-малко използвате, толкова по-добре. Използвайте твърде много и тези продукти могат да доведат до натрупване на сапунени остатъци върху вашите прозорци, причинявайки ивици и матово, мръсно стъкло.

Съотношението едно към едно на оцет към вода също кара стъклото да блести и може да се използва вместо почистващ препарат със сапун (въпреки че вероятно няма да мирише толкова добре).

Усъвършенствайте техниката си на пране

Получете професионални резултати от почистването на прозорци, като следвате техника за почистване от професионален клас. Започнете с:

  • мека гъба, естествена морска гъба или покрита с плат глава на чистачка
  • кофа с топла чиста вода (вашата "мръсна" кофа)
  • кофа с топла вода само с няколко капки течен препарат за съдове в нея

Потопете гъбата в сапунената вода и изстискайте излишната пяна. Изтъркайте прозорец по прозорец.

Започнете да почиствате прозореца с чистачката. Започнете от горния ъгъл и дръпнете чистачката надолу с едно право движение; повторете движенията надолу и подсушете острието на чистачката с микрофибърна кърпа (не хартиена кърпа, която ще остави мъх върху острието) след всяко движение.

Когато всички вертикални движения са направени, издърпайте острието хоризонтално през дъното на стъклото на прозореца, за да почистите всички останали капки.

Използвайте чистачка отвътре

Използването на чистачка за почистване на вътрешността на вашите прозорци означава да подредите техниката си, за да избегнете натрупването на локви и капки по первазите и пода, докато почиствате. Важно е да държите разтвора за почистване на прозорци далеч от дограмата, тъй като може да повреди покритието.

Използвайте най-малкото количество вода, за да свършите работата — и предпазете острието на чистачката от прекалено намокряне, като избършете или изтръскате излишното количество от острието и го поставите върху суха повърхност вместо в кофа с вода.

За най-добри резултати почистете с нови остриета; купете резервни гумени ножове, когато вашите се износят по ръбовете, напукат се или вече не изглежда да вършат много добра работа при почистване. И избършете всякакви капки, тъй като може да се появят.

Подсушете с мека кърпа

Не посягайте към тази удобна ролка хартиени кърпи, за да изсушите току-що почистеното стъкло на прозореца. Хартиените кърпи могат да оставят след себе си мъх, а има и други — и по-добри — опции, които не оставят мъх, нежни са и ще оставят прозорците ви блестящи.

Посегнете за чиста микрофибърна кърпа или използвайте повторно мека, често прана тениска, парче смачкан черно-бял вестник или чист хартиен филтър за кафе също ще изсушат и полират стъклото ви на прозореца до покритие без ивици.

Избършете рамката на прозореца с чиста, суха кърпа, за да уловите всякакви капчици или остатъци от сапун, които може да са се задържали.

Полирайте с паста

Вероятно вече имате това, от което се нуждаете за работата: паста за зъби, която съдържа сода за хляб, или всяка друга паста за зъби без гел е най-добрата за полиране на малки драскотини. А техниката е проста – ще ви трябват чисти прозорци, тубичка паста за зъби и три чисти кърпи.

Първо нанесете малко количество паста върху мека кърпа и внимателно разтрийте драскотината (най-добре е с кръгови движения) за около 30 секунди. Почистете зоната с влажна кърпа и я подсушете с кърпа без мъх.

Содата за хляб може да се използва като универсален, нетоксичен почистващ препарат и тъй като е нежен абразив, може да се използва вместо паста за зъби – просто смесете гъста паста (около 3:1 сода за хляб към вода) и използвайте както по-горе .

Полирането също е важно за премахване на всякакви твърди петна, които може да са се натрупали през годините.

Отстранете етикети и стикери от стъкло

Вярвате или не, стикерите и етикетите, залепени с лепило върху стъклото на вашия прозорец, могат да бъдат отстранени — и без следа от остатъци от лепило. Как? Това не е магия; това е изопропилов алкохол.

Напоете част от мека кърпа с изопропилов алкохол (наричан още алкохол). Поставете кърпата върху стикера и внимателно разтрийте областта, докато стикерът започне да се повдига и лепилото се разтвори. Лимонов сок или лакочистител, който съдържа ацетон, също ще свърши работа, ако това е, което имате под ръка.

За най-добри резултати изчакайте няколко минути след нанасяне на препарата за отстраняване на лепило, преди да отлепите етикета и точно както когато почиствате стъклото на прозорците, премахването на лепилото от стъклото трябва да се извършва далеч от пряка слънчева светлина.

Използвайте домашни, нетоксични препарати за почистване на стъкла

Блясъкът, създаден от домашно приготвен разтвор за почистване на стъкло, може да съперничи на работата на химически почистващ препарат, но без да се притеснявате от въвеждането на токсични, вредни химикали в дома ви.

Можете да разчитате на дестилиран бял оцет (или лимонов сок) и топла вода – смесете ги в равни части – не само да оставите прозорците без ивици, но и да разградите всички остатъци или мазнини по повърхността на прозореца.

Още: 6 неща, които експертите в почистването винаги изхвърлят след лятото

Използвайте също домашен почистващ препарат за стъкло, за да направите свои собствени кърпички за почистване на стъкло, подходящи за корекции: Комбинирайте половин чаша бял оцет и половин чаша изопропилов алкохол с две чаши вода и изсипете върху руло хартиени кърпи, което е нарязано наполовина. Съхранявайте в торба с цип.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес