Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жечпосполита - кои 2 европейски народа са съставлявали тази дуалистична държава

12 юни 2024, 13:00 часа
Реклама

Жечпосполѝта, официално известна като Държава на двата народа, е забележителна със своето уникално държавно устройство и мултикултурен характер. Тази полско-литовска дуалистична държава, съществувала от 1569 до 1795, съчетава в себе си културите и традициите на два големи европейски народа - поляците и литовците. Историята на Жечпосполита е изпълнена със значими събития, които я правят една от най-интересните държави в европейската история.

Полско-литовската уния и създаването на Жечпосполита

Жечпосполита е продължение на личната уния между Полша и Литва, установена при Ягелонската династия през 1386 година. Тази уния е формализирана през 1569 с Люблинската уния, когато Кралство Полша и Великото Литовско Княжество се обединяват в единна дуалистична държава. Тогава се създава общ Сейм (парламент) на обединената държава, което бележи началото на Жечпосполита.

Само с кои 2 държави не граничи Бразилия в Южна Америка

Това е една странна държава: de jure монархия, но de facto република. Начело стои крал, който обаче е избираем, а не наследствена титла. Кралят е едновременно и Велик Княз на Литва. Жечпосполита е едновременно олигархия, защото само полската шляхта и литовските благородници имат политически права, но и демокрация, защото всеки шляхтич има равни права. Това уникално държавно устройство, съчетано с религиозната търпимост, прави Жечпосполита една от най-прогресивните държави на своето време.

Златният век и упадъкът на Жечпосполита

Първото столетие от съществуването на Жечпосполита е известно като Златният век на държавата. Тогава тя е една от най-големите европейски държави, с площ от 1,153,465 квадратни километра през 1650 година. Тя заема почти цялата територия на днешните Полша, Литва, Латвия, Естония, Беларус, Украйна и части от земите на още няколко държави. Столици на държавата са били Краков и Вилно (днешен Вилнюс), а след 1596 година – Варшава.

Варшава

Официалните езици в Жечпосполита са латински, полски, литовски и рутенски, от който са произлезли беларуския, русинския и украинския език. Религиозното разнообразие също е впечатляващо - в Жечпосполита съжителстват римокатолицизъм, протестантство и източноправославие, като в православните църкви богослуженията се извършват на старобългарски език, оказал силно влияние особено в Литва.

Второто столетие от съществуването на Жечпосполита е свързано повече с военни поражения, връщане на крепостничеството и нарастваща анархия в политическия живот. В резултат на това полско-литовската държава постепенно отслабва и нейните земи стават обект на подялби между Русия, Австрия и Прусия. Последната подялба през 1795 година води до окончателното изчезване на Жечпосполита от картата на Европа.

Топ 10 на страните с най-много острови

Наследството на Жечпосполита

Въпреки че Жечпосполита престава да съществува през 1795 година, нейното наследство продължава да живее. Първата писмена конституция на европейска държава е приета в Жечпосполита на 3 май 1791 година, което я прави и втората писмена конституция в света след американската. След векове на отсъствие от картата на Европа, Полша и Литва успяват да възстановят своята независимост след Първата световна война през 1918 година.

Жечпосполита е била една от най-големите и прогресивни европейски държави на своето време. Обединявайки два народа - поляците и литовците, тя създава уникална културна и политическа структура, която остава незабравима част от европейската история. Въпреки че държавата престава да съществува през 1795 година, наследството на Жечпосполита продължава да вдъхновява и до днес. 

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес