Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яжте тези храни на вечеря и тялото ви ще изгори по-бързо мазнините

06 септември 2021, 19:15 часа

Всеки знае поговорката, която гласи, че вечерята е най-добре да се даде на врага. Но  лекарите и диетолозите са единодушни, че не е необходимо да не се отказвате от последното хранене и задължително трябва да вечеряте от два до три часа преди лягане.

За да е от полза консумираната храна не само за здравето, но и за фигурата ви, задължително трябва да изберете правилните продукти. 

Това са храните, които ще ви помогнат да засилите метаболизма си и отслабнете, докато спите. 

1. Мляко и сирене

Тези храни съдържат калций, който спомага за изгарянето на мазнините. Връзката между приема на този минерал и високата скорост на метаболизма е доказана.

Хората, които редовно консумират млечни продукти, изгарят средно с 1,5 килограма повече наднормено тегло от останалите. Калцият в млякото потиска действието на веществата, които стимулират растежа на мастните клетки.

2. Овес и ечемик

Запомнете това правило: Ако изберете правилните въглехидрати, можете да ги ядете в неограничено количество. Освен това тези от тях, които са с високо съдържание на диетични фибри ще ви помогнат да отслабнете.

Овесена каша за закуска и варен ечемик за вечеря - това е най-здравословният вариант да се отървете от мазнините в талията и да запазите формата си.

3. Зелен чай

Катехините, които са в изобилие в зеления чай, ускоряват метаболизма. Нещо повече, проучване, публикувано в Journal of Nutrition, установи, че пиенето на зелен чай е особено ефективно в борбата с коремните мазнини. Пет до шест чаши зелен чай с лимон на ден е най-добрият избор за тези, които искат да отслабнат бързо и без усилия.

4. Яйца

Яйцата са най-полезните източници на протеин, който е от съществено значение за всеки, полагащ грижи за фигурата си.

Когато консумирате храни, богати на протеини, тялото ви трябва да изразходва повече калории, за да ги преработи. Протеинът потиска глада много по-ефективно от всички въглехидрати. И не на последно място - просто имате нужда от протеини, особено ако правите силови упражнения. Затова яжте яйца за закуска поне няколко пъти седмично и много скоро ще забележите разликата.

5. Орехи и бадеми

Ядките са идеални за здравословна закуска, която не само ще задоволи лекия глад между храненията, но и ще набави на тялото ви необходимите здравословни мазнини. В допълнение, бадемите и орехите са богати на диетични фибри, протеини и омега-3 мастни киселини, които регулират чувствителността на организма към инсулин. Не забравяйте да ядете редовно ядки - ще бъдете не само здрави, но и красиви.

6. Ябълки и круши

Какво е общото между ябълките и крушите?

Те съдържат флавоноиди - естествени химикали, които буквално топят мазнините, складирани в тялото. Проучването, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, потвърждава, че жените, които редовно консумират флавоноиди, в крайна сметка имат най-ниския индекс на телесна маса. Изследователите смятат, че този ефект се дължи на способността на флавоноидите да повишават разхода на енергия, както и да увеличават усвояването на глюкозата от мускулите - и в резултат на това да изгарят излишната мазнина.

7. Череши

Тези плодове са с високо съдържание на естествен мелатонин, който може да помогне за насърчаване на здравословния сън. 

Факт е, че здравословният сън е необходим за поддържане на теглото: както показват резултатите от многобройни проучвания, ако човек е спал лошо предишния ден, на следващия ден той ще даде предпочитание на по-висококалорични храни, както и на леки въглехидрати и храни с високо съдържание на захар. В допълнение, здравословният сън регулира нормалните нива на хормона мелатонин в организма, което влияе върху скоростта на метаболизма.

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес