Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядете много месо: Ето какво рискувате

29 юли 2024, 15:39 часа

Както знаете, протеините са незаменими и много важни за здравето и баланса в нашия организъм. Протеините се съдържат в изобилие в месото и особено в червеното месо, което е предпочитано дори повече от останалите.

Още: 5 признака, че ананасът е идеално узрял

Въпреки тези ползи обаче, според специалистите прекомерната консумация на тази храна може да се превърне в проблем за организма. В тази статия ви разказваме какво се случва с тялото, когато консумирате много месо и какви са признаците, които тялото дава.

Прекомерна умора

Протеините са известни с ценностите и енергията, които дават на тялото за целия ден. Те са добър начин за стимулиране на фокуса и концентрацията на мозъка. Но въпреки това чувството на сънливост и умора при консумация на много червено месо се превръща в много голямо количество протеин в тялото. Тези протеини, особено когато имате голямо количество фибри в тялото си, причиняват главоболие, раздразнение и в резултат на това умора.

Увредена коса и кожа

Прекаляването с червеното месо означава липса на витамин С, който не се среща в изобилие в животинското месо. Този витамин е особено важен за косата и кожата, тъй като помага за образуването на колаген в тялото, който е и основният протеин за растежа на косата и младостта на кожата.

Така че, ако видите, че косата, кожата или ноктите ви са увредени, причината може да е месото, което консумирате ежедневно. Винаги, когато консумирате порция месо, не забравяйте да го придружите с различни зеленчуци като спанак, тиква, картофи или зеле.

Запек

Проблемите с доброто храносмилане са много, особено с напредването на годините при всеки човек. Запекът е един от първите признаци, които тялото дава при недостиг на фибри. Тъй като месото не съдържа никакви фибри, ако заема по-голямата част от диетата ви, най-вероятно ще имате проблеми с храносмилането. Затова според лекарите е важно да има разнообразно хранене между месни протеини, зърнени храни, бобови растения, зеленчуци и плодове.

Повишава лошия холестерол

Тъй като е богато на мазнини, прекомерната консумация на месо също повишава лошия холестерол. Това означава повишен риск за организма, тъй като могат да се развият сърдечно-съдови заболявания.

Лош дъх

Според лекарите прекомерната консумация на червено месо може да причини лош дъх. Това се случва, защото когато тялото изчерпи въглехидратите, то започва да използва мазнините като основен източник за функциониране.

По време на този процес се образуват някои органични съединения, които причиняват лоша миризма и горчив вкус в устата. Затова се опитайте да не консумирате повече от 70 грама месо и то не всеки ден.

Качване на тегло

Както споменахме по-горе, червеното месо е богато на мазнини и сланина. Тези мазнини увеличават телесното тегло и са много трудни за изгаряне от метаболизма. Затова е важно да не прекалявате с тази храна.

Още: Плодови мушици: Ето как да се отървете от тях завинаги

Лекарите препоръчват определено количество консумация на червено месо на седмица, което няма да навреди на тялото ви. Препоръчват се приблизително 70 грама варено червено месо на ден и около 400-500 грама на седмица.

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес