Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследователи разкриват трик за по-добра памет, който наистина работи

08 май 2024, 05:50 часа
Реклама

Да си възрастен на пълен работен ден се отразява зле на паметта. Не се притеснявайте, не става дума за остаряване. Знаем, че просто сте заети да помните кога трябва да се плати сметката за ток и кое дете къде ходи във вторник, в допълнение към списъка за пазаруване, семейните ви задължения и каквото и да е, което съпругът ви е попитал тази сутрин. Вие сте човек, който се справя сам, и ние напълно разбираме това. Ето защо сме развълнувани да споделим с вас нов научно подкрепен трик за паметта, който наистина работи.

Още: Учени: Срещите с приятели ни предпазват от внезапна смърт

Проучването на експертите

Според ново проучване, четенето на глас (известно още като ефект на постановката) е най-добрият начин да запомним нещата. Въпреки че проучването е обхванало само 95 участници, изследователите са установили, че когато към дадена дума се добавят активни елементи - като говорене - думата става по-отчетлива в дългосрочната памет на участниците в проучването.

По време на проучването изследователите са тествали четири различни метода за усвояване на писмена информация, включително четене на себе си, слушане на някой друг да чете, слушане на запис на собственото четене и четене на глас в реално време. От четирите метода четенето на глас е на първо място в списъка.

Изводите от проучването

„Когато се замислим за практическото приложение на това изследване, се сещам за възрастните хора, на които се препоръчва да редят пъзели и да решават кръстословици, за да укрепят паметта си“, казва в изявление съавторът на изследването Колин М. Маклауд. „Това проучване показва, че идеята за действие или активност също подобрява паметта. А ние знаем, че редовните упражнения и движението също са силни градивни елементи за добрата памет.“

Това не е първият път, в който учени се опитват да докажат, че четенето на глас подобрява паметта. През 2010 г. професорът от Тексаския университет в Остин Арт Маркман отбеляза, че четенето на глас ни помага да запомняме по-добре, защото имаме естествената способност да усещаме кога нещо е различно, включително дума, която е произнесена, в сравнение с дума, която е прочетена наум.

Според професор Маркман всеки път, когато говорим, умът ни превежда думите в реч, което означава, че мозъкът ни има познания не само за прочитането на казаната дума, но и за произвеждането и чуването на думата - което я прави по-различна от думите, които четем безмълвно.

Още: Как да не разваляте зрението си, когато четете в леглото

И така, как можете да включите това в ежедневието си? Започнете да четете на глас списъка си с продукти, преди да излезете от вкъщи, или да напомняте на съпруга и децата си, че запеканката трябва да бъде извадена от фурната до 19:00 ч. тази вечер. Разбира се, може да се чувствате глупаво, когато го правите - и семейството ви може да ви гледа странно - но си заслужава, когато сте в състояние да запомните малките детайли и денят ви протича по-гладко. Опитайте!

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес