Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изследователи дават отговор на въпроса: Можем ли да се научим на търпение

14 май 2024, 05:45 часа
Реклама

Може да изглежда, че има два вида хора - търпеливи и нетърпеливи. Но търпението не е вродено качество. Американско проучване, твърди, че е много по-лесно да бъдете търпеливи, когато се фокусирате върху ползата, а не върху чакането.

Още: Според науката, ако казвате благородни лъжи, значи сте добър човек

Проучването на изследователите

Екип от изследователи, базирани в САЩ, стига до това заключение след провеждане на експеримент с 353 ученици. Учениците били изправени пред дилема: да чакат седем дни, за да получат 40 долара, или да чакат 30 дни, за да получат 60 долара. Доброволците били помолени да посочат избора си на екран, така че софтуерът да може да проследи и запише движенията им с компютърната мишка.

Изследователите дали на участниците различно време, за да вземат решение. В някои случаи те разполагали само с няколко секунди, за да изберат една от двете представени им възможности. В други случаи те можели да отделят колкото време искат.

Изследователите установили, че повече от половината ученици предпочитат да изчакат 30 дни, за да спечелят 60 долара, независимо колко време са имали за размисъл. Изненадващо, доброволците били по-склонни да проявят търпение, когато трябвало да направят избора си в рамките на няколко секунди. Обратно, когато имали време да помислят, те били по-склонни да изберат по-импулсивния вариант - да спечелят 40 долара след седем дни.

От друга страна, учениците с нетърпелив характер бяха по-склонни да изберат разумния вариант, когато са можели да обмислят избора си толкова дълго, колкото са искали.

Научете се да се справяте с фрустрацията

За Йън Крайбич, водещ автор на проучването, това показва как натискът на времето има различно въздействие върху хората. „Ако сте човек, който се фокусира първо върху наградите, натискът на времето подчертава това и ви прави по-търпеливи. Ако пък сте малко нетърпеливи по природа и се фокусирате първо върху времето за забавяне, натискът на времето увеличава това нетърпение", казва той в изявление.

Въпреки това Йън Крайбич и колегите му забелязват, че участниците са по-търпеливи, когато се фокусират върху наградата, а не върху очакването. „Ако хората първо обмислят сумите, е по-вероятно да изберат варианта с търпението, а ако първо обмислят забавянето, е по-вероятно да изберат варианта с нетърпението. Ако се опитвате да накарате хората да бъдат по-търпеливи, като ги накарате да забавят или ускорят решенията си, трябва да знаете върху кое измерение ще се съсредоточат първо. Това ще определи подходящата интервенция", изтъква Крайбич в съобщението.

Още: Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Това проучване показва, че търпението е качество, което може да бъде култивирано. Това означава да се научите да се справяте с разочарованието и да отлагате поощренията. Смисълът на търпението е да постигнем целите, които сме си поставили; то не е самоцел. Следователно хората трябва да се стремят да приемат нетърпението си благосклонно, вместо да се изтощават в опити да бъдат нещо, което не са. Има предимства да бъдем търпеливи и други предимства, когато човек е по-импулсивен.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес