Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изядох го и главата не ме боли: Храните, към които да се обърнете при главоболие

13 август 2024, 07:45 часа

Пак ли имате главоболие? Преди да посегнете към поредната порция болкоуспокояващи и спазмолитици, да отидем в кухнята и да видим какво имаме там (за ядене). Храната е нещо повече от гориво за тялото. Всеки продукт е химическа лаборатория. А някои от тях определено съдържат нещо, което може да ни помогне при главоболие.

Но първо, нека определим какъв вид главоболие ви притеснява. Има много причини за това и не всички от тях са безобидни (и това е причина да се консултирате с лекар). Най-честите са недостиг на кислород в мозъчните клетки, дехидратация, спазми на кръвоносните съдове в мозъка и мускулите около главата. И точно в тези случаи ситуацията може да се коригира не с лекарства, а с помощта на по-безвредни средства. В зависимост от това защо (и как) имате главоболие, ви предлагаме един животоспасяващ лек.

10 обичайни храни, които могат да причинят главоболие

Храни, богати на магнезий

Доказано е, че магнезият облекчава главоболие, свързано със свити кръвоносни съдове. Магнезият има релаксиращ ефект върху кръвоносните съдове, което подобрява кръвообращението в мозъка и в резултат на това насища мозъчните клетки с кислород. Ако обикновено получавате добро облекчение от главоболие с лекарства като но-шпа (дротаверин), опитайте да ядете нещо с високо съдържание на магнезий.

На първо място, това са: кашу, елда, кедрови ядки, бадеми, сушени кайсии, банани, авокадо, слънчогледови семки и кафяв ориз.

Храни, богати на калий

Калият е първото нещо, което изпитва дефицит, ако тялото ви е дехидратирано. Освен това, ако по принцип сте свикнали да пиете малко вода, тогава може да не разберете, че тялото и мозъкът ви (а с него и главата ви) страдат от хронична дехидратация и в резултат на това липса на калий в кръвта и лимфа. Ако пиете по-малко от литър и половина вода на ден и често имате главоболие, потърсете причината във водата. По-точно в липсата му й организма.

Най-много обаче страдаме от главоболие, свързано с дехидратация след страхотна вечер, прекарана в прегръдка на чаша вино (и повече от една). Или когато имате настинка, със или без тежка температура (затова, между другото, лекарите, освен лекарства, винаги препоръчват „пиене на много течности“). И тогава на помощ могат да дойдат храни с високо съдържание на калий.

Основно това са печени картофи (включително кожата). Смята се, че два средни картофа са достатъчни за облекчаване на главоболие, причинено от махмурлук. Ако имате главоболие, причинено от упорито непиене на достатъчно вода, достатъчно е да изядете портокал и да изпиете чаша вода. Вярно, при условие, че след това преразгледате водния си режим.

5 храни, които трябва да ядете, за да спрете главоболието

Черен чай със захар

Тази напитка заслужава отделна глава в нашата статия, защото като цяло е универсално средство за главоболие. Дори ако по принцип не пиете тази благородна напитка със захар, главоболието е убедителен аргумент да нарушите това правило. Работата е там, че добавянето на захар към чаените листа помага да се отделят катехини от него - вещества, които имат подчертан аналгетичен и антимикробен ефект. Между другото, поради тази причина силният сладък чай помага по-добре при главоболие. А ако главоболието ви се дължи на дехидратация, чаяът със захар е двойно по-добра идея.

Храни, богати на калций

Не е толкова рядко източникът на главоболие да не са процесите вътре в черепа, а мускулите около него. Това са така наречените „болки от напрежение“. Струва ви се, че „цялата ви глава боли“, но всъщност изпитвате мускулен спазъм: има илюзия, че не можете да отпуснете челото (например) и други болезнени усещания, които се засилват, когато се опитате да се движите. Такава болка обикновено се свързва с липса на калций в организма. Недостигът на този микроелемент води до нарушения на нервно-мускулната възбудимост и като следствие от това до мускулни спазми. Между другото, спадът на нивата на калций в кръвта е една от причините за главоболие при жените преди настъпването на „онези дни“.

За облекчаване на такива главоболия са полезни преди всичко: мляко, нискомаслено извара, натурално кисело мляко, ферментирало печено мляко. Смята се, че няколко таблетки калций могат да помогнат най-бързо, но тук не говорим за лекарства, а за храна, която може (и трябва) да ги замести.

Честото главоболие, метеочувствителността и мигрената при жените могат да бъдат свързани със спад в нивото на хормона естроген. Разбира се, това е причина да отидете на ендокринолог. Но като бърз начин за облекчаване на болката е подходяща храна, богата на естрогени, есенциални мастни киселини и витамин Е, преди всичко това са ленени семена, сусамови семена, соя и продукти от тях, боб, сьомга, зехтин. Ябълките са добри източници на фитоестрогени. И е по-добре да консумирате тези храни с разумна редовност. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес