Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Избелване на подмишниците: Как и защо да изсветлите кожата в тази област?

11 август 2024, 08:22 часа

Какво да направите, ако тъмната кожа в областта на подмишниците ви притеснява, срамувате се да вдигнете ръце и да носите отворени дрехи? Лекари споделят ефективни методи за избелване на тази област.

Тъмният тон на кожата в областта на подмишниците е норма, заради физиологията на възрастните. Когато достигнем пубертета, броят на меланоцитите - клетките, които произвеждат меланин - в космените фоликули се увеличава и започва да се развива гъсто окосмяване в подмишниците. В същото време се получава и потъмняване на кожата в тази област.

Въпреки това, по-тъмният цвят на кожата в областта на подмишниците може да причини психо-емоционален дискомфорт. Човек се притеснява да вдигне ръце, да носи открити дрехи и търси начини да изсветли кожата си. Сред известните народни средства за избелване на кожата са лимонов сок, краставица, водороден прекис, активен въглен, картофи и дори аспирин. Вярно е, че в най-добрия случай те са просто неефективни, в най-лошия - причиняват алергични реакции и дразнене на кожата.

Този симптом с подмишниците издава диабет

Защо подмишниците потъмняват?

·       С течение на времето тонът на кожата в областта на подмишниците може да се промени. например, заради хормонални нарушения, тъй като кожата в тази област е много чувствителна дори към лек дисбаланс в организма.

·       В някои случаи хиперпигментацията се причинява от заболявания като затлъстяване, диабет, синдром на поликистозни яйчници и черна акантоза.

·       Носенето на тесни дрехи от синтетични тъкани също може да бъде причина за тъмни подмишници, тъй като ограничава преминаването на въздуха и запушва порите, което допринася за хиперпигментация на горния слой на кожата.

·       Приемът на комбинирани орални контрацептиви (КОК), витамин B3 и кортикостероиди често води до обезцветяване на подмишниците.

·       Някои продукти за епилация могат да повлияят тена на кожата на подмишниците, както и антиперспирантите, които съдържат алкохол.

Начини за избелване на подмишниците

Съвременната професионална козметология ви позволява да решите проблема с тъмния тон на кожата във всяка област на тялото. Използват се специални техники за изсветляване на подмишниците.

·       Химически пилинг. Върху кожата се нанася специален състав на базата на киселини, които влизат в химическа реакция с пигмента в кожата и я разрушават. Остатъците от пигмент се елиминират от тялото по естествен път. Могат да се направят няколко процедури на интервали, за да се постигне желаният изсветляващ ефект.

·       Мезотерапия. По време на процедурата чрез много тънка игла в кожата се инжектират специални препарати с избелващи компоненти. Принципът е подобен на химическия пилинг: пигментът се унищожава и кожата се изсветлява. Процедурите се предписват в курс до постигане на желания ефект на избелване на кожата.

·       Лазерно избелване. Най-модерният метод, защото има по-висока ефективност в сравнение с други. Лазерният лъч селективно насочва пигмента в кожата (меланин), като го унищожава. В този случай повърхността на кожата не се наранява, а като допълнителен благоприятен ефект лазерът има лифтинг ефект върху тъканта. В резултат на това кожата не само се озарява, но и се стяга и изглажда.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес