Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Името на кой наш град идва от гръцката дума за орел?

03 юни 2024, 21:33 часа
Реклама

Знаете ли как е “орел” на различните езици?

английски - eagle
латински - аquila
гръцки - αετός

Айтос - град на орлите
Днешният град Айтос през вековете се е наричал Аетос, Ейдос, Аквилия, но коренът на всички наименования идва от гръцки или латински и означава “орел” или “орлово гнездо”. През Възраждането градът е наричан Орловец, а днес носи името Айтос.

Според византийския хронист Никита Хониат и в хрониката на френския рицар Жофроа дьо Виардуен градът е кръстен на средновековната кула “Аетос”, построена между 650 и 750 г.

Името на кой български град идва от думата "панаир"

Легенда за орлите
Многобройни са легендите, който айтозлии разказват за орела. Една от най-старите от тях ни връща в света на митичния музикант Орфей. Неговият ученик и последовател Аетос поставил основите на града, наречен на него.
Според друго предание името на града означава “Орлово гнездо”. Причината е, че Айтос е един от последните градове, паднали под Византийско робство. Заобиколен от възвишенията на Стара планина, той бил трудно превземаем като истинско орлово гнездо.

Според най-популярната легенда живял някога цар, който бил нападнат от мечка, докато ловувал. Мечката го повалила на земята и в най-критичния момент на помощ му се притекъл орел, който изкълвал очите на звяра. Докато царят лежал в безсъзнание, дружината му дошла и убила орела, защото помислила, че той е нападнал техния господар. Когато се събудил, царят разбрал какво се е случило и много се натъжил. За благодарност към птицата, която го спасила, той поръчал целият град да бъде оформен като орел. Днес на един от хълмовете над Айтос се издига паметник на орел.

Град Айтос
Град Айтос е разположен в подножието на Айтоска планина, на двата бряга на Айтоска река. Намира се на 95 м надморска височина с площ от 79 кв. км и население от около 22 хиляди жители. Айтос е древно селище, основано още от траките. През 1206 г. Айтос, както и много други градове в Тракия, е разрушен от кръстоносците, но през 1488 г. израства отново като укрепен град. Градът е разрушаван около 4 пъти.

Смята се. че е бил ограден с каменни стени, а тайни тунели са водили до храна на възвишението “Хисаря”. Тези тунели и проходи са били скривалище за населението по време на нападения от враговете. През Възраждането е значително селище с прочут панаир, След Одринския мир от 1829 г. много жители на града и околните села се изселват в Бесарабия, но въпреки това по време на Освобождението наброява 3000 жители. След Освобождението Айтос се изгражда като център, по-голям от Бургас.  

Откъде идва името на град Сливен?

Забележителности в Айтос
Статуята на орел се извисява над град Айтос и един от символите на града. Изкачването до нея отнема 5-10 минути по пригодени пътеки. От статуята на орела лесно може да се стигне до скалния феномен Трите братя и до статуята на Козела.
Статуята на козела се намира на хълм край град Айтос. Мястото е подходящо за разходки и се разкрива чудесна гледка към града.

Скален феномен “Трите братя”

На 1 км северно от Айтос, в местността Казаните, се намира чудно скално образувание ит три скали, изваяни от природата, което наподобява трима великани. Местните оприличават тези трима великани на братя-борци и защитници на потиснатите. Вечер тримата братя юнаци се прибирали, за да отдъхнат след тежките боеве през деня. За да се крият от враговете си, братята се превръщали в три сини скали. След като тежката война свършила и враговете били окончателно разгромени, тримата братя отново се прибирали в подножието на скалната планина на дълъг отдих.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес