Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има ли връзка между махмурлука и възрастта?

02 септември 2024, 18:23 часа

Махмурлукът е често срещана последица от прекомерната консумация на алкохол, но неговата тежест и честота могат да варират значително в зависимост от възрастта. Изследванията и неофициалните данни сочат, че възрастта играе забележителна роля за това как хората преживяват махмурлука.

С напредването на възрастта способността на организма да метаболизира алкохола се променя. По-младите възрастни често имат по-стабилна чернодробна функция и по-високи нива на ензима алкохолдехидрогеназа, който разгражда алкохола в черния дроб. Това означава, че по-младите хора могат да преработват алкохола по-ефективно и да се възстановяват по-бързо от последиците му. За разлика от тях, с напредването на възрастта функцията на черния дроб може да се влоши, а нивата на ензима да намалеят. Тази намалена ефективност на метаболизма може да доведе до продължителен и по-тежък махмурлук.

Освен това остаряването може да повлияе на нивата на хидратация и електролитния баланс. Възрастните хора често имат по-нисък процент вода в тялото в сравнение с по-младите. Тъй като алкохолът е диуретик, което води до повишено уриниране и дехидратация, възрастните хора могат да изпитат по-изразена дехидратация и съответно по-силни симптоми на махмурлук. Тази дехидратация изостря общите симптоми на махмурлука, като главоболие, сухота в устата и умора.

Още: Яжте ги вечер след парти, за да избегнете махмурлука сутрин

Друг фактор е кумулативното въздействие на стареенето върху цялостното здраве. С напредването на възрастта е по-вероятно хората да имат хронични заболявания или да приемат лекарства, които взаимодействат с алкохола. Например медикаментите за хипертония, диабет или сърдечносъдови заболявания могат да променят начина, по който алкохолът се преработва в организма, като потенциално увеличават тежестта на махмурлука. Освен това естествените механизми за устойчивост и възстановяване на организма обикновено намаляват с възрастта, поради което за възрастните хора е по-трудно да се възстановят от физическия стрес на махмурлука.

Когнитивните и сетивните промени, свързани с остаряването, също играят роля. Възрастните хора могат да изпитват повишена чувствителност към въздействието на алкохола, включително към симптомите на махмурлука. Промените в мозъчната функция и сетивната обработка могат да направят симптомите като гадене, замайване и когнитивни нарушения по-интензивни и да продължат по-дълго.

От психологическа гледна точка по-възрастните хора често имат различни навици за пиене в сравнение с по-младите. Те могат да пият по-рядко или в по-малки количества, което може да доведе до по-слабо изразен махмурлук. Въпреки това, когато по-възрастните хора все пак консумират алкохол, те могат да бъдат по-податливи на махмурлук поради гореспоменатите физиологични промени.

Какво е най-добре да ядем при махмурлук

Напитката, която успешно ще пребори махмурлука

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес