Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храните, които може да замразите, но вероятно не го правите! Ще се изненадате от списъка!

29 септември 2021, 15:20 часа

Замразяването е един от методите за удължаване срока на годност на хранителните продукти. Той е много прост, ефективен и здравословен. Струва си да знаете, че замразяването на хранителни продукти не изисква добавяне на консерванти, а храната не губи своята хранителна стойност, вкус и вид след размразяване. Днес няколко думи за това какви продукти и защо си струва да се замразят.

Сезонни витаминни бомби

Сред продуктите, които си струва да се замразят, на първо място трябва да се споменат тези, които не можем да използваме ежедневно. Сезонните зеленчуци и плодове са подходящи предимно за замразяване. Перфектен пример за това са ягодите, събрани през юни, които съдържат много повече витамини от тези от оранжериите, които можем да купим в супермаркета през декември. Същото важи и за повечето плодове и зеленчуци. Въпреки че има видове, които не са подходящи за замразяване, те са малко. Включват дини и домати, но повечето от даровете на природата могат да се съхраняват във фризера в продължение на месеци.

Тъй като вече знаем, че си струва да замразите плодовете и зеленчуците, сега няколко думи защо да го правите. На първо място, за здраве. Замразяването запазва най-голямо количество витамини сред другите форми на съхранение на храни. Учените са доказали, че по време на замразяването плодовете губят около 40% от своя витамин С. Когато правим пастьоризиран сок от същите плодове, количеството на витамин С ще спадне със 75%. Същият е случаят с други витамини и микроелементи, въпреки че загубата им обикновено е много по-малка, отколкото при чувствителните витамини С.

Готови ястия

Съвсем сериозно! Това чудесен начин да спестите храна, особено след празници и семейни събития. Остатъците от коледния обяд или вечеря, вместо да ги изхвърляте в боклука, могат да бъдат опаковани в пластмасови контейнери или торбички, предназначени за замразяване на храни и поставени във фризера. Когато имате нужда от бърза вечеря, просто размразете част от готовото ястие и можете да се насладите на вкусна храна.

Какви готови ястия могат да бъдат замразени?

Месото в различни форми е подходящо за замразяване. Можете лесно да замразите готови меса, както и печени и варени меса. Друга група готови продукти са всички видове юфка.

А знаете ли, че може да замразявате и...сладкишите? Естествено, не всички. Не се замразяват сладкишите със сметана, докато палачинките с плодове могат да издържат на замръзване без проблеми. 

Можем да замразим много други храни. Те включват например:

Сурово тесто или хляб - 3-4 месеца

Кашкавал - 4 месеца

Варени ястия - 3 месеца

Замразяването на зеленчуци, плодове, месо или готови ястия е идеалното решение за съхранение на храна. При замразяване продуктите не губят вкуса или красивия си вид, а намаляването на количеството витамини е малко.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес