Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ходенето на закрито: Ползи, за които не сте подозирали

07 септември 2024, 14:09 часа

Липсата на време за тренировки вече не е извинение, когато имате възможност за разходки на закрито. Бързо набираща популярност, тази градска фитнес тенденция подхожда на хора с натоварени графици, които често се сблъскват с ограничение във времето. Ходене на закрито в рамките на вашия дом, търговски комплекс, офис или дори изкачване на стълби. Фитнес експертите одобряват тази тенденция, тъй като предлага подобни ползи като ходенето на открито.

Въпреки това, за адекватен прием на витамин D, все пак се препоръчва да се излагате на сутрешно слънце в кварталния парк или на балкона си.

Ходенето не е обичайната ви тренировка, то е и мантра за щастие. Помага за освобождаването на ендорфини, подобрява притока на кръв и поддържа кръвното налягане под контрол. Преброяването на 10 000 стъпки на ден се смята за магическо. Ходенето на закрито може да ви помогне да увеличите броя на стъпките си

Още: Експерти разкриват: Колко крачки на ден всъщност ви вредят

Според проучване на Станфордския университет, ходенето отваря ума и подпомага потока от идеи.

Как да се справите с ходенето на закрито

·         Разходка у дома

Разходката на закрито във вашия дом може да бъде идеална след обяд, когато времето навън не е благоприятно или нямате време да излезете навън. Може просто да се направи от хола ви до спалнята или от кабинета до кухнята. Това ще помогне за храносмилането и контролирането на скоковете на захарта.

Още: 8 причини, поради които ходенето е по-добро от фитнеса

·         Ходене на работното място

Можете да изкачвате стълби или просто да кажете „здравей“ на приятел, който седи малко далеч от вас. Можете също така да приемете няколко обаждания, докато вървите. Човек може също да помисли за джогинг на място, когато никой не гледа.

·         Разходка по време на пазаруване

Отдайте се на търговия и същевременно работете върху фитнес нивата си. Вместо да се качвате с ескалатори в кварталния мол, опитайте се да изберете стълби. Изкачването на стълби, докато носите тези тежки пазарски чанти, със сигурност ще ви помогне да загубите няколко килограма.

Още: Диабет: Влияе ли ходенето след хранене върху нивата на кръвната захар

Ползи от ходенето на закрито

·         Отслабване

Едно от най-важните предимства на ходенето на закрито е, че изгаряте някои допълнителни калории. Кратките моменти на активност могат да ви помогнат да постигнете вашите фитнес цели. Ако успеете да направите общо дори 30 минути ходене на закрито, ще можете да извлечете огромни ползи за загуба на тегло.

·         Предпазва от стреса

Продължителното седене на бюрото без никакви движения може да повиши нивата на стрес. Изминаването на няколко крачки, дори на работното ви място, може да помогне за освобождаването на ендорфини и облекчаване на стреса. Това също може да увеличи вашата производителност.

·         Подпомага храносмилането

Влизането в дома ви след хранене може да гарантира, че храната ви се усвоява добре. Освен това, поддържа киселинността и подуването под контрол.

·         Намалява риска от диабет тип 2

Ходенето може да намали риска от диабет чрез намаляване на инсулиновата чувствителност. Той също така контролира скоковете на захарта след хранене при хора с диабет. Ходенето помага за отслабване, което е друг фактор за намаляване на риска от метаболитни нарушения.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес