Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Харесва ли ме колегата, или е просто любезен – ето как да разберете

13 май 2024, 20:33 часа

Въпреки фирмената политика на много компании, забраняващи интимните връзки между служители, въпреки масовото неодобрение на подобни взаимоотношения, посочено в изследване по темата още преди десетилетие, много от служителите – около 50% някога са излизали с колега/колежка.

Именно неодобрението на околните и фирмената политика принуждава много влюбени да крият отношенията си, както и да ги таят в себе си, стремейки се да не ги показват публично и да не ги правят достояние дори на обекта на чувствата си.

На любовния фронт, където и без това често се колебаем дали сме обект на нечии романтични фантазии, или просто някой е любезен, опитите да се скрие привличането, за да не навредим на кариерата си и на офис културата и атмосферата, правят разгадаването на отговора на въпроса харесва ли ме колегата още по-сложно.

Сложните взаимоотношения в офиса и още по-сложните лични правят дилемата харесва ли ме колегата, или е любезен и мил човек, неразгадаема в много случаи. Възможно е както да не познаете нечия обич и да изпуснете възможност да я изживеете, ако и вие имате чувства към човека, така и да решите, че някой ви ухажва, без да има и зрънце истина в това.

5-те най-лоши типа колеги - как да се справите с тях?

Неприятното е, че в повечето случаи при подобни отношения или съмнение за флирт, онези, които носят негативите, са основно дамите. Именно те стават обект на офис клюки, на подмятания, на съмнение, че са неспособни в работата си и това е начин да градят кариера и катерят стълбицата в офиса, поради което си струва да се замислите искате ли да поемете риска да разберете харесва ли ме колегата, или е любезен, или предпочитате да си затворите очите и да подминете жестовете му. Готови сте да рискувате? Вижте тогава какво издава, че е влюбен във Вас.

Харесва ли ме колегата – какво издава чувствата му

-          Или сте най-добрата в своята работа, или фактът, че колегата ви винаги посочва вас като желан партньор за всеки проект, комуникира активно с вас по време на работа и търси одобрението ви за всичко сочи, че ви харесва и се стреми да прекарва колкото може повече време близо до вас.

-          Случайните или не съвсем случайните докосвания – допир до ръката ви, докато поема папката от вас, накланяне към вас, докато говорите, докосване на рамото и дори сблъсък с вас – той или е много непохватен, или просто ви харесва и се стреми към скъсяване на разстоянията.

-          Колегата, който ви харесва, ще се превърне във ваш защитник в офиса, ще се втурва да ви помага при всяка трудност, да свърши нещо тежко и неприятно вместо вас, като дори няма да се наложите да помолите за помощ – като ваша сянка той вече е чул каква задача имате и е там, преди да се усетите, за да ви помага.

Как да се справим с гадни колеги – поставете ги на мястото им

При проблеми в офиса или изострен тон, каквито далеч не са изключение между колеги в процеса на работа, той ще се застъпи за вас, ще ви защити словесно и ще отблъсне грубото отношение към вас от други колеги. Всички тези знаци сочат само едно – въпросът харесва ли ме колегата е излишен – обожава ви.

-          Ако колега ви харесва, той ще иска да говори непрекъснато с вас. Естествено, че ще търси повод по работа, но това е просто предлог, ако се случва всеки ден, всяка вечер, всяка отпуска. Той просто иска да ви чуе, но няма смелост да го направи без предлог за това.

-          Ако колега има романтични чувства към вас, ще влияете на настроението му до степен, която си личи ясно и категорично. Подминали сте го или сте пили кафе с друг – влюбеният колега ще се превърне в мрачен субект, допускащ грешка след грешка на работното място. Усмихнали сте му се? Офисът грее от щастието му. И това си личи, дори да се опитва да го прикрие.

-          Все още се колебаете харесва ли ме колегата, или е мил? Вижте езика на тялото му, той казва повече, отколкото дори колегата ви знае за чувствата си. Мъж, привлечен от вас, може да докосне косата си, докато говорите, да отразява позицията на тялото ви, ще забележите, че зениците му се разширят, когато е близо до вас, ръцете и краката му никога не са сключени или кръстосани, когато е около вас, а напротив – жестовете са отворени, тялото е обърнато към вас.

Решението какво да правите, когато откриете отговора харесва ли ме колегата, оставяме на вас.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес