Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за кожата през пролетта

22 март 2022, 14:31 часа

Пролетта настъпи, а дали сме готови за нея? Съвсем скоро температурата на въздуха и яркото слънце ще се покачат още, а в същото време това е сериозно изпитание за кожата ни. Преходът от студено и сурово зимно време към топло време носи често срещани кожни проблеми. Сред тях са сухота, пигментация и загуба на тен.

Каква грижа за кожата през пролетта е необходима

Факт е, че в зимата кожата има нужда от повече грижи и храна, тъй като минусовата температура извън прозореца разрушава нашия липиден защитен слой. При все това и в пролетта трябва да се обърне внимание на влагата.

Пролетна грижа за кожата

Всичко е доста просто. През пролетта, поради повишаването на температурата на околната среда, мастните ни жлези започват да работят активно, образуват се повече пот и себум, които заедно изграждат естествения ни защитен филм, върху кожата. Всичко това в прекомерно отделяне на себум създава идеална среда за бактериална активност и образуване на акне. И така, много важно е да се поддържаме към правилният pH баланс на дермата.

Грижа за кожата, през пролетта активността на слънчевите лъчи се увеличава. Това води до неизправности в меланиновия режим на работа, така се появяват лунички и старчески петна, а кожата също придобива земно сив тен.

Наред с това, през пролетта на кожата и липсват витамини, което я кара да изглежда уморена и дехидратирана, да загуби своята еластичност и стегнатост.

Как да се грижим за кожата си през пролетта?

Прочистване

През пролетта трябва напълно да преразгледате ежедневната си грижа по кожата. Първо, трябва да обърнете голямо внимание на метода за почистване на кожата. Препоръчително е да не използвате силни, изсушаващи пяни.

Изключение може да се направи само за притежателките на много мазна кожа. Идеалният вариант за сутрешно почистване не трябва да е само с чешмяна вода и пяна

За момичетата с мазна кожа трябва да избират меки почистващи гелове или тоници със зелен чай.

Универсален вариант за по-интензивно почистване, през пролетта е добре да са насочени към балсами или сорбети,

Широко разпространено е и схващането, че през пролетта и лятото е невъзможно да се прави ексфолиране на кожата, което не е съвсем вярно. Разбира се, не е възможно да се прилага скраб кожата непосредствено, преди излизане навън, тъй като отслабената кожа ще е по-изложена на UV лъчи, което ще доведе до активно образуване на старчески петна и появата на жълтеникавост на тена.

Продуктите с витамин С са особено полезни. Те възстановяват блясъка на кожата и стимулират производство на колаген, правейки кожата еластична. Не забравяйте обаче, че дори добрите неща трябва да са умерени. За суха кожа процедурата пилинг може да се прави веднъж седмично, за мазна - не повече от 2 пъти.

Съвет за красота:

Ако все пак предпочитате да използвате по-активни почистващи препарати, тогава не забравяйте да включите тонер в ежедневната си грижа. Той ще помогне за поддържане на баланса на кожата, ще я овлажни допълнително и ще подобри усвояването на крема и есенциите в дермата.

Витаминизация

Както споменахме по-рано, през пролетта кожата страда от липса на витамини, следователно трябва да дадете предпочитание на леки есенции с ягодоплодни и плодови компоненти, а продуктите на базата на водорасли и хиалуронова киселина също са добър вариант, който въобще не бива да пропускате!

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес