Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грешките, които повечето хора допускат със своите диоптрични очила

07 февруари 2024, 09:49 часа

Ако имате очила с диоптър, то най-вероятно сте наясно, че правилната поддръжка може значително да удължи живота им. Разбира се, същото се отнася и за слънчевите очила. Така че, ако искате дълго време да се радвате на своите диоптрични и слънчеви очила, то трябва да спазвате няколко прости правила:

Не ги носете като диадема върху главата си

Много хора имат този навик, особено със своите слънчеви очила. Ако обаче ги носите като диадема, то това с течение на времето ще разшири техните рамки и ще ги разхлаби. Вследствие ще се измести фокусът на стъклата, като това може да доведе до натоварване на очите и да направи очилата недостатъчно ефективни. Затова не носете своите очила като диадема, а ги съхранявайте в калъф, прибран в чантата ви.

Стоп на замъгляването на очилата през зимата - намажете ги с това

Изплаквайте очилата от солената вода

Като цяло трябва да избягвате изобщо да ги мокрите със солена вода, но ако все пак това се случи, трябва да ги изплакнете веднага. Ако солта засъхне върху тях, то пластмасовите рамки и специалните стъкла ще се увредят и очилата най-вероятно ще станат негодни за употреба.

Не поставяйте очилата със стъклата надолу

Ако поставите очилата си със стъклата надолу, рискувате да надраскате техните стъкла и бързо да се захаби защитното им покритие. Надрасканите стъкла пречат и на хубави изглед, когато носите очилата си и е възможно да ви дразни някое дребна резка и да не искате да използвате очилата си повече. Затова, когато сваляте очилата от главата си, винаги ги оставяйте подпрени на дръжките им – стегнати или разпънати, но е важно стъклата да нямат пряк допир до твърди повърхности.

Не чистете стъклата на очилата си на сухо

Много хора почистват стъклата на своите очила с кърпичка или директно в дрехите си. Ако обаче не искате да съсипете стъклата, трябва да използвате разтвор за почистване. Триенето на стъклата на сухо разваля покритието на стъклата, особено антирефлексното при диоптричните очила и това, което блокира UV-лъчите при слънчевите очила. Затова, когато искате да почистите стъклата на своите очила, направете го със специален разтвор или с топла вода и течен сапун. След това ги изплакнете много хубаво и подсушете с мека памучна кърпа или кухненска хартия.

Първите 9 знака, че имате нужда от очила и защо не трябва да ги пренебрегвате

Не е трудно да се радвате дълго време на своите любими диоптрични и/или слънчеви очила. Просто трябва да спазвате тези няколко съвета. Направите ли го, ще имате възможност да използвате очилата си за дълъг период от време и да не давате излишни пари за нови, защото качествените очила не са никак евтини.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес