Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Готвене на риба без неприятен аромат: Как да запазите свежестта у дома

04 август 2024, 15:32 часа

Една от причините, поради които домакините не са склонни да готвят риба у дома, е нейната миризма, която нахлува във всички помещения и се настанява в къщата поне за ден. Това ги принуждава да си набавят готова риба от рибни магазини или ресторанти. Така волно или неволно пренебрегват здравословното готвене.

Още: Най-добрите съвети за избор на узрел и сладък пъпеш

Как да готвите риба, без да умиришете къщата

Експертите в кулинарията казват, че на първо място домакините трябва да купуват най-прясната риба на пазара. Според тях прясната риба трябва да има мирис на море, а не тежка и неприятна миризма.

Най-добрият начин да разберете дали рибата, която купувате, е прясна или не, е да я погледнете. Очите трябва да са полупрозрачни и да не са мътни или кървави. Освен това месото й трябва да е меко, не хлъзгаво или кашаво.

Рибата, която отделя най-много аромат при готвене

Според специалисти има характерни риба със силна миризма, които не трябва да се приготвят у дома, ако сте чувствителни към миризми. Такива риби със силен вкус са:

  • треска
  • скумрия
  • сардини

Друг много интересен начин за премахване на лошата миризма на риба е да я държите в саламура. Например, можете да поставите 50 грама сол в литър вода и да поставите рибата в този разтвор за 10 минути преди готвене.

Друга техника е да поръсите рибата с равни количества захар и сол, които ще поемат влагата от рибата. След 10 минути поставете рибата в ледена вода и след това подсушете с кухненска хартия.

Други съвети за готвене на риба

Кулинарните експерти казват, че лошата миризма на риба може да бъде значително намалена чрез следната техника.

Още: 9 отличителни признака, че месото е прясно

Рибата се запържва в малко мазнина и се посолява и обогатява с подправки. Ако искате да я печете, трябва да увиете рибата с домакинска хартия. Вътре можете да добавите зеленчуци, сол, подправки, малко зехтин и може дори малко вино. Парата от сготвената риба остава вътре и няма да се разпространи в къщата.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес