Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горчивият пъпеш е много полезен, но има тези странични ефекти

24 юли 2024, 19:40 часа

В България и на Стария континент горчивият пъпеш не е популярен. Отглеждат се предимно сладки сортове като „Медена роса“, отличаващи се с вълнуващи мускусни нотки и изкусителен сладък вкус, оставящ трайна следа върху небцето. Този сорт пъпеши е само един от около 500-те, които се отглеждат в Европа.

Въпреки внушителният им брой, те има една обща черта – сладкият вкус. Сладките пъпеши не са единствените, които са култивирани. В различни части на света се отглеждат горчив пъпеш, пъпеш с форма и вкус на краставица, подходящ за салати и мариноване и дори декоративен пъпеш с аромат на портокали. От всички сортове, които са слабо познати у нас, особено внимание заслужава да обърнем на ползите от горчивия пъпеш и на странични ефекти, които може да наблюдаваме при консумацията му или при приема на хранителни добавки, които го съдържат.

Пъпеш - при кои хронични заболявания е изключително полезен?

Ползи от консумацията на горчив пъпеш

Пъпешите като цяло имат нисък гликемичен индекс и съдържат малко захар, дори да са от много сладък сорт, като това ги отличава от много други сладки плодове и ги прави подходящ десерт дори за страдащите от диабет, които полагат усилия да контролират нивата на кръвната си захар, за да избегнат опасните усложнения от диабета. Още по-малко захар съдържа горчивият пъпеш, но това далеч не е единственото му предимство. Сред ползите от консумацията на горчив пъпеш са:

  • Горчивият пъпеш съдържа съединения, които могат да помогнат за понижаване на кръвната захар. Това го прави полезен за пациентите с диабет. Консумацията на горчив пъпеш може да помогне на клетките да използват глюкозата. Проучване в Journal of Ethnopharmacology Trusted Source сравнява ефективността на горчивия пъпеш с лекарство за диабет и доказва, че горчивият пъпеш намалява нивата на фруктозамин при участници с диабет тип 2, макар да е по-слабо ефективен от лекарството, което е очаквано, като се има предвид, че едното е медикамент, а другото – храна. Имайте предвид обаче, че употребата на горчив пъпеш не е одобрена от Администрацията по храните и лекарствата за лечение на диабет, въпреки че има доказателства, че с консумацията му се постига отлично управление на нивата на кръвната захар, поради което не може да заместите с него нито лечението си, нито да се самолекувате с горчив пъпеш. Включването му към диетата ви следва да е след лекарска консултация, тъй като взаимодейства нежелано с някои лекарства, приемани при диабет. 
  • Горчивият пъпеш е богат на минерали и антиоксиданти, подобно на сладкия, които играят ключова роля за поддържане на доброто здравословно състояние, преодоляване на увреждащото действие на свободните радикали, подпомагане на имунната система.
  • Горчивият пъпеш, подобно на сладкия, съдържа фибри, полезни за стомаха, тънката талия и доброто здраве.

Пъпеш – плод или зеленчук е това сладко изкушение?

Горчивият пъпеш – странични ефекти

Подобно на всяко алтернативно средство за лечение, горчивият пъпеш има странични ефекти, които могат да се появят след консумацията му и с които е редно да се внимава. Сред тях са:

  • Горчивият пъпеш може да повлияе на действието на редица лекарства. Това налага да познавате взаимодействията и да се консултирате с лекаря си, ако приемате медикаменти за хронични или остри заболявания, преди да включите горчивия пъпеш в диетата си.
  • Възможни нежелани реакции след консумацията на горчив пъпеш са стомашно-чревните проблеми – повръщане, диария.
  • Горчивият пъпеш не трябва да се приема от бременни заради риска от спонтанен аборт.
  • Приемът на горчив пъпеш в някои случаи се свързва с риска от чернодробни увреждания.
  • Консумацията на горчив пъпеш може да доведе до опасно понижаване на кръвната захар при диабетиците, които са на инсулин.
  • Проблеми с контрола на кръвната захар при претърпелите скорошна операция.
  • Анемия при определени групи пациенти и обстоятелства също са възможни след консумация на горчив пъпеш.

Някои от тези странични ефекти и възможни вреди, които горчивият пъпеш може да причини, налагат да се консумира или да се приема като хранителна добавка изключително внимателно и след лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес