Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голям празник иде на 23 юни 2024, спазват се редица традиции и обичаи

22 юни 2024, 07:00 часа
Реклама

На 23 юни 2024 година църквата отбелязва голям християнски празник. Тогава се пада Петдесетница или 50 дни след Възкресение Христово. Този ден се счита още за деня на създаване на Църквата. 

Известен е и като Света Троица, защото символизира трите лица на Бос - Отец, Син и Свети дух. Празникът се свърза още и със слизането на Светия Дух при апостолите. 

Какво се прави на Петдесетница 2023 г.?

На 50-ия ден след Възкресението, Богодородица и Апостолите се събрали в Синонската стая. Внезапно в стаята се чул силен шум, идващ от небето. Той бил съпроводен със силен вятър. На всички присъстващи се явили огньове във формата на езици. Повечето от присъстващите били евреи, но след появата на огньовете те започнали да говорят на различни езици. По този начин Светият Дух известил обединението на народите и засилването на връзката между тях. 

Традиции и обичаи на Петдесетница

Празникът се свързва със спазването на редица традиции и обичаи. Един от тях е свързан с ореховите листа, които символизират появилите се на Апостолите огнени езици. Рано сутринта на гробището се носи орехова шума. Тя се разстила върхи гробовете с вярването, че ще пази сянка на мъртвите. Този обичай се изпълнява след връщането на покойниците в Отвудното на Спасовден. На Великден те напускат Оня свят и се прибират отново в него на Спасовден. 

След посещението на гробището се ходи на църква. Там отново се носи орехова шума. Вярващите я разстилат върху пода на църквата. След това коленичат върху нея и се моля за душите на починалите си близки. Вярва се, че този обичай ще им помогне да видят покойниците. 

Ореховите листа от литургията се отнасят у дома след нейното приключване. Също така на този ден домовете се украсят със свежи клонки и листа за здраве и просперитет. 

На Петдесетница се отслужват две литургии сутрешна и вечерна. Вярващите не само трябва да се помолят по време на литургията, но и да благодарят за това, което имат. 

За вечеря цялото семейство се събира около масата. На трапезата се слага месо или риба. Също така се консумират млечни продукти, компоти и различни десерти. Забранено е преяждането и консумацията на аалкохол - това се счита за голям грях. 

Задължително е домакинята да сложи нова покривка на масата. Това символизира благополучието и новото начало. Всички гости, които идват на гости у дома, трябва да бъдат нагостени и посрещнати гостоприемно.

Днес е Петдесетница

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес