Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фурмите при диабет - защо са опасни?

25 юни 2023, 09:47 часа
Реклама

Фурмите наистина са много вкусни и дори здравословни, но всеки медал си има две страни. Същото важи и за фурмите.

Каква е опасността от фурмите?

Първо, разглеждайки таблицата с GI на продуктите, отбелязваме, че фурмите заемат едно от първите места (GI 130-140). Това означава, че скоростта на усвояване е бърза, което ще повлияе на бързото повишаване на кръвната захар. Поради тази причина лекарите не ги препоръчват на хората с диабет.

Яжте по 10 фурми сутрин и вижте какво ще се случи с тялото ви

Второ, ако погледнете хранителната стойност на фурмите, те съдържат средно 72 грама. Лесноусвоими въглехидрати на 100гр.

Трето, те са с високо съдържание на калории. Фурмите са чудесен начин за попълване на енергия като закуска. Но за хора с наднормено тегло или които се опитват да отслабнат, е по-добре да ги премахнат от диетата си. В 100гр. фурмите съдържат ~300-350 kcal, в зависимост от сорта.

Каква е ползата от фурмите?

Въпреки вредните си признаци за диабетици, биохимичният състав е много впечатляващ. Тези плодове са богати на витамини А, В, РР, Е, К. Дори малката консумация на фурми има тонизиращ ефект върху тялото и има положителен ефект върху функционирането на централната нервна и репродуктивната система.

По колко фурми на ден е най-добре да се ядат?

Освен това фурмите съдържат голям брой микроелементи, като фосфор, алуминий, калий, натрий и други. Както и пектин, който има положителен ефект върху работата на червата.

Но всичко трябва да е с мярка. Можете да ядете по няколко на ден. Разбира се, който е на инсулин, му е по-лесно да коригира и достави точната доза. Основното е да следите нивото на захарта и да не прекалявате с порция.

Как да изберем фурми?

Когато купувате фурми в магазин или от щанд за зеленчуци, обърнете внимание на външния вид на плодовете. Ако имат бяло покритие, тогава технологията за съхранение е нарушена. И ако има пукнатини, това показва нарушение на обработката. Определено не си струва да се вземат.

Добрите фурми трябва да са изсушени, леко лепкави. Ако са подозрително лъскави, има вероятност да са намазани с парафин. Не трябва да ги купувате!

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес