Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето за какво можем да използваме пепелта в градината

02 юли 2021, 09:15 часа

Как да използвам пепелта в зеленчуковата градина? Тя е идеален органично -минерален тор, с който можете да извършвате както кореново, така и листно подхранване. Когато торите растения с пепел, трябва да имате предвид нуждите на вашите зелени домашни любимци.

Не се препоръчва смесването на пепел с органични и амонячни торове, за да се избегнат загубите на амоняк, както и с водоразтворими фосфорни торове - пепелта намалява усвояването на фосфатите от растенията.

•             С инфузията на пепел (като стимулатор на растежа) може да се накиснат всички семена преди засаждане. 3 с.л. пепел се сипва в 1 литър вода за една седмица, като от време на време се разклаща, за да се разтворят частиците равномерно. Прецедената инфузия се долива с вода 1: 3 преди да се използва.

•             Разтвор на сапунена пепел (4 супени лъжици пепел + 2 супени лъжици вода, след това добавете 1/3 от парче сапун за пране, разтопен в 2 литра топла вода), пръскайте градинските растения, за да ги предпазите от молци, акари, мухи и гъсеници.

•             Картофените грудки се напудрят с прах от пепел преди саденето (1 кг на 30 кг грудки) и по време на разделянето им се поръсват разфасовки от месести коренища на цъфтящи растения. Сухата пепел се разпръсква точно под растенията, ако охлювите ги изпреварят - безгръбначните обикновено отказват да се движат по такъв „килим“. Растенията, увредени от бяло и сиво гниене, брашнеста мана също могат да бъдат на прах с пепел като защита.

Как да разберем, че растенията се нуждаят от пепел

Зеле и пепел

Трите основни полезни компонента на пепелта са калций, калий и магнезий. Използването на пепел в градината е оправдано само в случай на липса на тези вещества в почвата, тъй като излишъкът тор, нанесен без мярка, може да навреди на растенията.

Пепел за зеленчуковата градина

Пепелта е подходяща за почти всички градински растения, но най-препоръчително е да се наторяват с нея такива култури като:

 

•             картофи,

•             тютюн,

•             бобови растения,

•             елда,

През есента насипете пепелта върху площта, подготвена за засаждане на лук и копър (до две чаши прах на 1 кв. М) - по този начин ще защитите тези култури от евентуално загниване на корените, защото пепелта увеличава пропускливостта на въздуха и влагата на почвата.

През пролетта, подготвяйки се за засаждане на картофи, при изкопаване на мястото, добавете пепел в размер на 1 чаша на 1 квадратен метър, или при засаждане добавете до 2 супени лъжици към всеки корен - пепел, смесена със земя. При първото хвърляне през вегетационния период сложете 1-2 с.л. пепел под храста.

Под тиквички, краставици и тикви добавете 1 чаша пепел на 1 квадратен метър за копаене и около 1 супена лъжица във всяка дупка при засаждане

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес