Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето всичко, което трябва да знаете за ин йога

30 юли 2023, 11:00 часа
Реклама

Ин йога е популярен и уникален стил на йога, който през последните години се радва на голямо внимание. За разлика от по-динамичните и енергични форми на йога, ин йога се фокусира върху бавни, медитативни пози, които се задържат продължително време. Тя е насочена по-скоро към съединителната тъкан, сухожилията и ставите, отколкото към мускулите, което я прави дълбоко релаксираща и възстановяваща практика.

Произхождаща от принципите на даоистката йога и разработена в края на 70-те години на миналия век, ин йога е въведена от експерта по бойни изкуства и учител по йога Поли Зинк. Тя придобива допълнителна популярност, когато Пол Грили и Сара Пауърс усъвършенстват и формализират практиката, интегрирайки в нея концепциите на традиционната китайска медицина.

Централно място в ин йога заема идеята за намиране на покой и отдаване на позата, което насърчава чувството за осъзнатост и интроспекция. Обикновено позите се задържат от 3 до 5 минути, а понякога и по-дълго, което първоначално може да предизвика практикуващите, свикнали с по-динамични стилове. Продължителността позволява на тялото да започне да реагира на естествената си релаксация, което води до по-дълбоко разтягане и увеличаване на обхвата на движение.

7 мита за йога, които не бива да ви спират да започнете да практикувате

Практиката включва поредица от пози в седнало и легнало положение със силен акцент върху разгъването на тазобедрената става, навеждането напред и лекото навеждане назад. Тя е идеална за всички нива на практикуващите йога, тъй като допълва по-активните форми на йога, като виняса или ащанга. Спортистите и хората със заседнал начин на живот също могат да се възползват от йога ин, за да подобрят гъвкавостта си, да предотвратят травми и да подобрят кръвообращението си.

Освен физическите ползи, ин йога оказва силно въздействие върху психическото и емоционалното благополучие. Продължителната тишина насърчава медитативното състояние, успокоява ума и намалява стреса и тревожността. Тя дава възможност за развиване на съзнателност и самосъзнание, тъй като практикуващите се научават да наблюдават мислите и усещанията си, без да ги преценяват.

Освен това ин йога стимулира протичането на енергията през тялото по меридианните линии, подобно на принципите в традиционната китайска медицина и акупунктурата. Това подобрява цялостния енергиен баланс и може да повлияе положително на функциите на органите, емоционалните състояния и общото здравословно състояние.

Въпреки че Ин йога предлага множество предимства, тя може да не е подходяща за всеки. Хората с определени медицински състояния, като например ставни увреждания или остеопороза, трябва да подхождат към практиката с повишено внимание и да се консултират с доставчиците си на здравни услуги. Бременните жени също трябва да променят позите и да търсят напътствия от опитни инструктори по пренатална йога.

Ин йога е нежна, но мощна практика, която допълва други форми на йога и спомага за цялостното благополучие. Нейният акцент върху спокойствието, съзнанието и енергийния поток я отличава от по-активните стилове, което я прави ценно допълнение към репертоара на всеки практикуващ йога. Независимо дали търсите физическа гъвкавост, умствено спокойствие или по-дълбока връзка с вътрешното си Аз, ин йога може да бъде трансформиращо пътуване към цялостно здраве и себепознание.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес