Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето каква вода да пием в горещините

02 юли 2024, 14:44 часа
Реклама

По-лесно е да оцелеете в горещите дни, ако следвате правилния режим на пиене. Каква вода ще помогне на тялото да работи по-добре?

През лятото активно губим вода заради горещото време. И това е половината от бедата: заедно с течността тялото ни губи и важни електролити: натрий, калий, хлор и калций.

Някои предлагат да осолявате водата, за да помогнете на тялото да възстанови баланса. Какво да пием, за да се чувстваме по-добре в горещите дни?

Жега идва. Най-добрите стратегии срещу нея са...

Напитки за горещи дни

Обикновената минерална вода ще помогне за възстановяване на баланса на електролитите. Такава вода съдържа повече соли от обикновената вода. Минералната вода ще помогне особено на тези, които страдат от отоци от жегата. Но дестилираната вода е лош вариант: има твърде малко електролити.

Дори в горещо време можете да пиете зелен чай. Напитката ще ви помогне да се справите с жаждата благодарение на танините в състава. Тези вещества ще разширят кръвоносните съдове и ще се почувствате по-добре.

Но кафето, напротив, повишава кръвното налягане, така че трябва да внимавате с него. При големи горещини е по-добре да избягвате много силно кафе, тъй като кофеинът създава допълнителен стрес върху сърцето.

Важно!

Между другото, за отоците. Понякога в горещо време те се появяват по краката на хора със сърдечна недостатъчност. Факт е, че заради времето симптомите могат да се засилят и сърцето ще бъде още по-лошо при изпомпване на кръв из тялото. В някои случаи подуването може да бъде изключително тревожен и опасен сигнал.

Защо пиенето на много студена вода в жегите не се препоръчва?

Тест за дехидратация

Нормата на потребление на вода обикновено е чисто индивидуален въпрос. Лекарите съветват да се съсредоточите върху нормата от 30 ml вода на 1 килограм тегло. Въпреки това, в някои случаи все още трябва да пиете повече.

Например:

·       по време на остро заболяване;

·       по време на физическа активност;

·       ако се потите много;

·       по време на топлината;

·       след загуба на кръв;

·       докато отслабвате.

Как да разберете дали имате достатъчно вода? Има прост едносекунден тест за определяне на тургора на кожата. За да направите това, трябва внимателно да захванете кожната гънка на ръката си и да я освободите. При хора с нормални нива на вода в тялото, кожата бързо ще се разшири. Но когато се дехидратира, гънката може да остане за няколко секунди.

Основното нещо, на което трябва да обърнете внимание при избора на режим на пиене, е вашият собствен комфорт. Ако всичко е наред със здравето ви, не се оплаквате от здравето си и не страдате от жажда, тогава определено не трябва да пиете насила.

Между другото

Не всеки знае, но не само правилният режим на пиене, но и правилната диета ще помогне да се справите с дехидратацията. Някои храни съдържат толкова много вода, че яденето им в горещо време е удоволствие. Например, тиквичките ще ви помогнат перфектно да утолите жаждата си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес