Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето каква трябва да е подредба на масата за Бъдни вечер?

22 декември 2023, 15:11 часа

В българската традиция трапезата на всеки християнски празник носи специална символика и на нея няма нищо случайно. Преди да подредим ястията на масата, трябва да знаем, че не по-малко важно е подреждането на самата трапеза и основните ритуали, свързани с нея.

Прекадяване
Преди да започне вечерята, домът трябва да се прекади с тамян. Прекадяването се прави от най-възрастния член на семейството. Започва се от трапезата, продължава се с всички помещения в дома и накрая стопанските постройки на двора. Вярва се, че прекадяването с тамян прогонва злите сили, пази от болести и уроки.

Ритуалите на трапезата
Вечерята на Бъдни вечер започва по-рано от обикновено, за да узреят рано житата. По време на хранене не се става от масата, за да лежат квачките върху яйцата и да измътят пиленца. Всички ястия се слагат на масата още в началото, защото не бива да се става, сервира и отсервира. Само стопанката на дома може да става, но трябва да ходи приведена, за да се превиват житата от зърно. Масата не се вдига цяла нощ, за да не избяга късметът от дома. Вярва се, че когато семейството заспи, близките покойници идват да вечерят. Поставете по една монета под всяка чиния, за да се радвате на финансова сполука.

Огънят
По традиция огънят в дома на Бъдни вечер трябва да гори цяла нощ. В съвременните домове вече нямаме огнище, затова запалете една свещ и поддържайте пламъка през цялата вечер.

Класическа рецепта: Содена питка за Бъдни вечер

Как да подредим ястията на трапезата за Бъдни вечер?

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости. Дори и да не спазвате традицията да постите, задължително в тази свята вечер трапезата трябва да се състои само от постни ястия - без месо и животински продукти. Броят на ястията трябва да е нечетен, най-често 9. Изборът зависи от вашия вкус и предпочитания, но има ястия, които носят специална символика и задължително трябва да присъстват на трапезата.

Питката
Обредният хляб е в центъра на трапезата на всеки християнски празник. Останалите ястия се редят около него. Обредният хляб трябва да е с кръгла форма, което символизира слънцето. Жените, които ще се омъжват през идната година, не трябва да месят тесто за питка, за да не изнесат плодородието от дома.

В питката се поставя паричка и се разчупва от най-възрастния на масата. Първото парче се отделя за Богородица, останалите се раздават на членовете от семейството, като се започва от най-възрастните. Оставят се парчета от питката за животните и за къщата. Ако пара̀та се падне на Богородица, годината ще е благодатна за всички.

Плодовете
Колкото повече плодове има на трапезата (пресни или сушени), толкова по-богата и плодородна ще е годината.

Орехи
На всеки член от семейството се дава по един орех, който се разчупва и по големината и целостта на ядката се гадае какъв ще е късметът му през идната година. Според популярно поверие във всеки ъгъл на масата се поставя по един голям орех за късмет.

Боб, леща, булгур, ориз
На трапезата трябва да има поне едно ястие от култури, които набъбват, за да бъде плодородна и благодатна годината. Може да приготвите боб, леща, пълнени чушки с ориз или боб, постни сарми с ориз, боб или булгур.

Лозови САРМИ за трапезата на Бъдни вечер

Чесън
Чесънът заема специално място в българската традиция, защото символично пази от лоши очи, болести, завист и изчиства цялата отрицателна енергия.

Сол
Още от древността солта се смята за свещена в почти всички култури. В българската традиция казват, че там, където свърши солта, започват болестите. Поставете малка паничка със сол на трапезата.

Сладкиши
Сложете сладки десерти, за да ви е сладък животът през идната година. Не забравяйте, че трябва да са постни. Сред най-популярните сладкиши за Бъдни вечер е печена тиква с мед. Медът символизира мъдростта. Дори да не приготвяте тиква, не забравяйте да сложите паничка с мед на масата.

Всеки член на семейството трябва да опита от всички ястия на трапезата, за да му е благословена и пълна годината.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес