Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как да разберете дали всичко е наред с хормоните ви с помощта на обикновен термометър

26 септември 2024, 10:00 часа

Обикновено измерваме температурата си, когато се чувстваме зле. Има обаче няколко причини да експериментирате и да проверите здравето си с термометър.

Здравословна температура за хората се счита за 36,6 °C. Ако е повече, значи сте болни. Ако е по-ниско, това означава, че и с тялото не всичко е наред.

Всеки има термометър в къщата, но обикновено го изважда само когато някой е болен. Но има няколко причини да опитате да измервате температурата си 5 дни подред, дори и да се чувствате добре.

Още: Как да си измерим температурата без термометър

 

Какво контролира температурата?

Щитовидната жлеза е отговорна за телесната ви температура. Нейните хормони влияят върху производството на топлина. В допълнение, този параметър е тясно свързан с надбъбречните жлези, тъй като тези органи също влияят на хормоналните нива.

Ниската телесна температура показва лошо функциониране на щитовидната жлеза, нейните хормони или уморени надбъбречни жлези.

Още: Може ли да проверим състоянието на щитовидната жлеза с термометър?

 

Защо да мерите температурата си?

С помощта на обикновен термометър можете да разберете дали всичко е наред с вашата хормонална система, да проверите дали метаболизмът ви работи добре, и ако забележите някакви аномалии, отидете на лекар, за да получите правилното лечение.

 

Още: Лекар показа как е най-правилно да мерим температурата си

Два начина за проверка

Има два основни метода за измерване на температурата.

·       По метода на Барнс. За да направите това, трябва да измервате температурата си веднага след събуждане в продължение на пет дни. За мъже, деца и жени в менопауза това може да се прави всеки ден, за жени в репродуктивна възраст - от 1-ви до 5-ти ден от цикъла. Обикновено телесната температура не пада под 36,5, а в идеалния случай 36,6 - 36,8.

·       По метода на Ринд. Измервайте под езика три пъти на ден: 3 часа след ставане от сън и още 2 пъти на всеки 3 часа. Обикновено температурата според Ринд трябва да бъде средно 37 градуса.

Не забравяйте да измервате температурата си на празен стомах или поне 20 минути след хранене.

При хипотиреоидизъм телесната температура ще бъде постоянно ниска, варираща с максимум 0,1-0,2 градуса. И ако има проблеми с надбъбречните жлези, ще има забележимо колебание в стойностите.

Други причини за ниска температура:

·       лезии на ЦНС;

·       силна умора;

·       интоксикация на тялото (включително алкохол);

·       бременност;

·       хипотермия;

·       силен глад;

·       постоянна употреба на успокоителни.

Някои експерти обаче казват, че „уморените надбъбречни жлези“ не са нищо повече от маркетингов трик. Има хипокортизолизъм - тежък дефицит на надбъбречни хормони, но при него има изразени, сериозни симптоми, а не само лека умора сутрин. Ако сте здрави и не се оплаквате от здравето си, вашите надбъбречни жлези нямат нужда от почивка.

_____
Статията има информативен характер.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес