Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експертите предупреждават: Внимавайте с тези четири храни

27 септември 2024, 12:03 часа

Може би трябва да помислите два пъти следващия път, когато купувате храна от супермаркета.

Експерти по безопасност на храните са открили четири храни, продавани по рафтовете на супермаркетите, които те никога не биха яли. Всъщност някои от тях може да ви изненадат. Кали Книел, микробиолог от университета в Делауеър, и д-р. Брайън Куок Ле, хранителен химик и индустриален консултант от Вашингтон, окръг Колумбия, разкриха кои са тези четири храни.

Още: Експерти: Мъжете трябва да ядат тези 6 храни всеки ден

Сурово зеле

Не е нужно да ги избягвате напълно, но то може да бъде място за размножаване на бактерии като салмонела и E.coli. Според експерти това се случва, когато зелето се консумира сурово. Те препоръчват варене на пара, за да убиете микробите и да намалите риска от хранително отравяне.

Непастьоризирано мляко

Ако видите непастьоризирано мляко за продажба в хранителния магазин, не го купувайте. Има много хора купуващи сурово мляко, но просто не си струва риска, защото има много патогени, които са все още живи в това мляко, особено ако идва направо от фабриката. Суровото мляко може да причини заболявания като салмонела, Е. coli, листерия и кампилобактер. FDA също отбеляза, че пиенето на непастьоризирано мляко може да бъде особено опасно за хора с отслабена имунна система, деца, възрастни хора и бременни жени.

Предварително нарязани плодове или зеленчуци

Въпреки че може да харесвате удобството да имате купа с предварително нарязани плодове или зеленчуци, всъщност може да не е толкова полезно за вашето здраве. Експертите препоръчват измиване на нарязаните продукти преди консумация. Също така се уверете, че предварително нарязаните плодове и зеленчуци се съхраняват на хладно и отделно от сурово месо, птици и морски дарове.

Още: Пропускате хранене, за да отслабнете: Това може да доведе до тежки последици за организма ви

Горещи храни

Горещата храна, сервирана в столовите, трябва винаги да се съхраняват при високи температури. Има "опасна зона", където храната може да влезе, ако се остави на стайна температура за два часа. Бактериите могат да се размножават бързо в "опасната зона". „Ако отоплителната система не работи правилно, избягвайте гореща храна“. „Но ако се поддържа над правилната температура, можете да я консумирате, защото не е замърсена.“

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес