Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Експерт: Как да разпознаете и да реагирате на енергийни вампири

06 февруари 2024, 09:57 часа

Енергийните вампири могат да бъдат навсякъде и всеки. Те са хората, които срещате, които ви карат да се чувствате изцедени и изтощени. Те могат да бъдат ваш съпруг или най-добър приятел. Те могат да бъдат вашият приятел в кабината или ваш съсед.

Да се научите как да идентифицирате и реагирате на това токсично поведение може да ви помогне да запазите енергията си и да се предпазите от много емоционални — и физически — страдания.

Те не поемат отговорност

Енергийните вампири често са харизматични. Те могат да се измъкнат от неприятности, когато възникнат проблеми поради този чар.

Те са хитри и могат да прехвърлят проблемите на някой друг в почти всяка ситуация.

Те никога не приемат вина за ролята си в каквото и да е несъгласие или проблем. Често оставате да носите вината - и вероятно вината.

Винаги са въвлечени в някаква драма

Енергийните вампири винаги се оказват насред катастрофа, размахвайки се от мишена на мишена със своето емоционално и драматично поведение.

Когато кацнат върху вас, те хвърлят тази драма върху вас с надеждата, че ще я усвоите, ще я поправите и ще оправите кораба им.

Те винаги те превъзхождат

Енергийният вампир никога не обича да бъде надминат и те не искат да споделят светлината на прожекторите. Това е една от многото им нарцистични тенденции.

Те се борят да изпитат истинско щастие за друг човек. Вместо това те предпочитат да черпят енергия, за да задоволят емоционалните си изисквания.

Как да се предпазим от негативна енергия?

Те омаловажават вашите проблеми и изиграват своите

Енергийните вампири се хранят с вашата емоционална енергия. И ако сте тъжни или разстроени, енергийните ви запаси намаляват.

За да източат най-много енергия от вас, енергийните вампири ще насочат вниманието на дискусията към себе си, превръщайки ужаса ви в техен емоционален бюфет.

Те използват чувство за вина или ултиматуми

Енергийните вампири често разчитат на чувство за вина, за да получат това, което искат. Те знаят, че срамът е страхотно оръжие срещу хора, които са състрадателни и грижовни.

По същия начин ултиматумите са ефективен начин да привлечете вниманието на човек и да го принудите да направи нещо, което иначе може да не иска да направи.

Те критикуват или тормозят

В основата си енергийните вампири често са несигурни. Те могат да използват дехуманизиращи тактики и критики, за да запазят и своята „плячка“ несигурна.

В това състояние се чувствате сякаш им дължите вниманието си и трябва да продължите да работите, за да спрете неоправданите атаки.

Защо има значение и какво да правим

Енергийните вампири изискват много от хората, към които се насочват.

Това непрекъснато източване на вашите ресурси може да има забележим ефект върху вашето благосъстояние. С течение на времето прекомерният стрес може да доведе до безпокойство, депресия, сърдечни заболявания и др.

Ето защо е важно да разпознаете поведението и след това да работите за премахването му.

Идеите по-долу може да не работят за всички. Опитайте ги и оформете подхода си, докато вървите, докато не се почувствате контролирани и защитени.

Установете граници

Въпреки че в началото това може да е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, можете и трябва да развиете области от живота си, където няма да позволите на енергиен вампир да влезе.

Не се съгласявайте на социални събития като вечери или срещи за кафе. Избягвайте пътувания през уикенда и други продължителни събития, на които те ще присъстват.

Коригирайте очакванията си

Не можете да поправите енергиен вампир, но можете да промените очакванията си за него.

Това може да включва затваряне на емоционалната ви клапа и отказ от предлагане на съвет, когато излеят проблемите си пред вас.

Това също може да означава, че не можете да ги използвате и като какъвто и да е вид емоционално освобождаване. Те ще искат да отвърнат със същото.

Пазете емоционалния си капацитет

Енергийните вампири използват невербални знаци, за да разберат кога имат някой на куката. Вашето изражение на лицето, начинът, по който се навеждате, как стискате ръцете си - енергиен вампир може да приеме това като признаци на вашата инвестиция.

Ако вместо това предложите отговори с каменно лице и само кратки изявления на техните въпроси, няма да се отворите към техните изисквания и можете да запазите енергията си за вас.

Как да се справите с енергийните вампири: 7 прости съвета

Като разпознавате тези поведения и се опитвате да им сложите край, вие защитавате себе си, здравето си и цялостното си благосъстояние.

Никой не заслужава да бъде малтретиран или използван по този начин. Вината със сигурност не е твоя.

Някои хора отказват да поемат отговорност за собствената си емоционална зрялост - и това не е вашето бреме, което трябва да понесете.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес