Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Един от най-мощните помощници в борбата с настинките през есента е...

03 октомври 2024, 17:00 часа

Облепихата или морски зърнастец е богат на витамин С, който стимулира производството на бели кръвни клетки (левкоцити), които са отговорни за борбата с вирусите и бактериите. Витамин С също подобрява защитните функции на организма и укрепва имунната система. Морският зърнастец съдържа антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане и омега-7 мастни киселини, които насърчават заздравяването на рани и цялостното здраве.

За да получите максимална полза, трябва да изберете пресни или замразени плодове (шоково замразяване), както и да добавите към ястията си нерафинирано масло от морски зърнастец.

Вторият важен продукт през есента са плодовите напитки и чай от шипки. Шипката е рекордьор по съдържание на витамин С. Този витамин не само повишава защитните сили на организма и повишава устойчивостта към инфекции, но и спомага за усвояването на витамините А, Е, В1, В2, калций и желязо.

Още: Напитката, която подмладява кожата на дамите над 40 години

Добавките с витамин С на прах не са показали ефективност за ускоряване на възстановяването. Изследванията показват, че те не осигуряват същите ползи като естествените източници на витамин С. В допълнение, висока доза от витамина може да бъде противопоказана в случаи на стомашна киселинност, гастрит и язви. При настинка е препоръчително да се пие запарка от шипка не повече от три пъти на ден.

За приготвяне на инфузия от шипка се препоръчва използването на 100 g сухи плодове на литър вода. Това са приблизително две супени лъжици или 15 плода. За да запазите максималното количество витамини, не заливайте плодовете с вряла вода. По-добре е да изчакате водата да се охлади до 70-80°C. Също така, трябва да избягвате метални контейнери, които могат да унищожат витамините. Варете шипки в термос със стъклена колба, стъклен или порцеланов чайник.

Третият продукт е чесновото масло. Ако вече ви е омръзнал пресният чесън, опитайте да добавите чесново масло към ястията си. Има мощни антибактериални и антивирусни свойства заради съдържанието на алицин. Този компонент помага за подобряване на имунния отговор на организма и има антиоксидантни свойства, които помагат за защита на клетките от увреждане.

Използвайте чесново масло като основа за маринати за месо или риба. Това ще придаде на продуктите наситен аромат и ще подобри вкуса им. Важно е маслото да е прясно и да запази всичките си полезни свойства. За да направите това, трябва да изберете запечатана, непрозрачна опаковка. Също така трябва да се контролира консумацията на масло, до 1,1 g на килограм тегло, така че е по-добре да изберете контейнери за съхранение на масла с дозатора.

Още: Това е най-здравословната напитка за черния дроб

Учени: Тази напитка удължава младостта на жените над 40 години

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес