Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дори по-добре от яйцата: 10 храни - рекордьори по количество протеин

20 септември 2024, 12:00 часа

Много хора прекаляват с въглехидратите и приемат недостатъчно протеини всеки ден. За съжаление, следствието от този подход към храненето е намаляване на мускулната маса, влошаване на състоянието на кръвоносните съдове, кожата, ноктите и косата.

Ето какви други източници на протеини, освен обикновените яйца, трябва да бъдат включени във вашата диета.

1. Брезаола – 32 гр

Още: Гаранция за здраве: Протеин против стареене

Това ястие със солено говеждо месо произхожда от Валтелина, алпийска долина в северна Ломбардия, Италия. Месото отлежава 2-3 месеца, докато стегне и придобие тъмночервен цвят. Тънко нарязаната брезаола е нежна и тръпчива на вкус.

Концентрацията на протеин в продукта е извън класациите, докато има много малко мазнини и въглехидрати..

 

2. Риба тон - 24,5 гр

Още: Как да си набавим необходимите протеини без месо

Тази риба може да се яде или под формата на филета, пържени в сух тиган или печени във фурната, или под формата на консерви, с които лесно можете да направите бърза салата. Жълтоперковата риба тон има много протеини и също е източник на витамини от група В и селен, антиоксиданти и омега-3 мастни киселини.

 

3. Пилешки или пуешки гърди – 24 гр

Гърдите са най-белтъчната част от всяка птица, поради което диетолозите толкова често я включват в диетата на своите пациенти. Освен това, това месо е лесно смилаемо и съдържа минимално количество мазнини, особено сравнено с червеното месо.

Още: 15 храни, богати на растителни протеини

 

4. Бял боб – 21 гр

Необходимо е да се прави разлика между растителни и животински протеини. В идеалния случай човек трябва да получава и двата вида дневно. В същото време трябва да запомните, че растителният протеин се абсорбира по-лошо от тялото.

Белият боб е отличен източник на протеини и също така е с високо съдържание на диетични фибри, което е полезно за стомашно-чревния тракт. От боб можете да направите както супа, така и лека салата.

 

5. Дива сьомга – 20 гр

Отглежданата риба съдържа една четвърт по-малко протеин от дивата риба. Освен това, съдържа по-малко полезни омега-3 киселини, витамин D и минерали.

 

6. Телешко – 19 гр

Не трябва да ядете червено месо често, но трябва да го включите в диетата си 1-2 пъти седмично, в противен случай съществува риск от спадане на нивата на хемоглобина в кръвта.

 

7. Бадеми - 18.6 гр

Тази ядка се счита за най-богатата на протеини, така че не забравяйте да я поръсите върху сутрешната си каша и да я вземете като лека закуска. Бадемите съдържат много калций, магнезий и желязо.

 

8. Октопод - 18,2гр

Ако искате да имате високопротеинова и нискокалорична вечеря в ресторант, изберете ястие от октопод. В него има само 73 kcal на 100 g, почти никакви мазнини и въглехидрати. Също така е отличен източник на витамини А, В, С и Е, фосфорна киселина и омега-3.

 

9. Елда - 12,6 гр

Освен всичко друго, тя е източник на лесно смилаем протеин. А ниският гликемичен индекс ви позволява да добавите зърнени храни към менюто на диабетици.

 

10. Кисело мляко – 8 гр

100 г кисело мляко съдържат цели 8 г протеин. Важно е да купите продукт без захар или ароматизиращи добавки, най-добре е да добавите плодове и ядки към него сами у дома.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес