Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диетолог: 8 причини да обичате този сочен летен плод

26 юни 2024, 10:11 часа

Сочната пулпа на този сладък плод е не само вкусна, но и много полезна. Не пропускайте възможността да се освежите с този полезен и сочен плод.

Реклама

През сезона на дините динята трябва да присъства на трапезата възможно най-често, смята Уляна Миронова, диетолог. И ето защо:

1. Динята е съкровищница на магнезий: 180-250 мг на 100 г пулпа (при дневна нужда от около 500 мг). В нея има и много калий - от 64 до 338 mg в зависимост от сорта, зрелостта, условията на растеж, узряването и продължителността на съхранение. Заедно с високото съдържание на вода това определя добре познатия диуретичен ефект на динята.

Впечатляващи ползи от семена от диня

2. Динята е много богата на каротеноиди. Това е наименованието на около 500 естествени биологично активни вещества, близки по състав. Всички каротеноиди имат мощно антиоксидантно действие, като блокират действието на свободните радикали. Някои от тях са прекурсори на витамин А - той се образува от тях в нашия организъм.

3. Пулпата на динята е отличен източник на диетични фибри - разтворими и неразтворими. Те спомагат за подобряване на чревната функция, извеждат токсините от организма, благоприятстват растежа на полезната чревна микрофлора, намаляват холестерола.

4. Вътрешността на динята съдържа цитрулин - вещество, което в процеса на обмяната на веществата се превръща в аминокиселината аргинин, която от своя страна подпомага правилната работа на сърцето, стимулира кръвообращението и подпомага правилното функциониране на имунната система.

5. В динята има много други изключително важни микроелементи и витамини - фолиева и аскорбинова киселина, желязо, витамини РР и В2... Списъкът е дълъг.

Не изхвърляйте семките от динята, ето за какво са полезни

6. От въглехидратите в пулпата на динята преобладава фруктозата, която се усвоява на порядък по-лесно от глюкозата и не предизвиква в организма "инсулинов скок".

7. В пулпата от диня с ниско съдържание на калории (около 35-38 ккал на 100 г) практически няма натрий, мазнини, холестерол.

8. Вкусовите качества на динята са любими на много хора. Затова употребата на този сладък плод е редкият случай, когато лакомията е само за добро.

С една дума – яжте този плод с удоволствие наслада.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес