Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диета, богата на омега-3 киселини, може да облекчи мигрената

16 юли 2024, 19:06 часа

Диета с повишено количество омега-3 мастни киселини и по-малко омега-6 киселини помага за намаляване на броя и продължителността на мигренозните пристъпи според проучване.

Диетата на хората в индустриализираните страни често е бедна на омега-3 и богата на омега-6 мастни киселини. Известно е, че тези киселини в организма се превръщат в прекурсори на оксилипини - молекули, които могат да повлияят на главоболието. Оксилипините, които се получават от омега-3 киселини, могат да го облекчат, докато тези от омега-6 киселини могат да спомогнат за влошаването му. В ново проучване американски учени проверяват дали главоболието може да бъде облекчено чрез промяна на баланса на омега киселините в диетата.

Храни, които предизвикват мигрена

Омега-3 и омега-6 мастните киселини са от съществено значение за организма, но той не може да ги синтезира. Ето защо е важно в храната да присъстват и двата вида съединения. Те играят роля за мозъчната функция, растежа и развитието, метаболизма, сексуалното здраве и др.

За здравето е важно в диетата да има правилно съотношение на омега-3 и омега-6 киселини. Първите имат противовъзпалителни свойства, докато вторите могат да насърчат възпалението. В съвременната западна диета количеството на омега-6 надвишава количеството на омега-3 повече от 10 пъти. Учените предполагат, че съотношението им в диетата трябва да бъде 4:1 или 1:1.

Омега-3 киселините (ейкозапентаенова киселина и докозахексаенова киселина) се получават главно от морски дарове - риба (рибено масло), крил и водорасли. Източници на омега-6 киселини са слънчогледовите семена, соята, сусамът, царевичното масло и др.

В проучването са участвали 182 пациенти, а средната им възраст е била 38 години. Те са имали мигренозни пристъпи 5-20 дни в месеца. Участниците били разпределени на случаен принцип в три групи с различни диети, след което били наблюдавани в продължение на 16 седмици.

Първата група, контролната, се хранела както обикновено: количеството на мастните киселини в диетата им не се променило. В другите две групи количеството на омега-3 киселините било увеличено 10 пъти, до 1,5 грама на ден. Но в едната от тях нивото на приема на омега-6 киселини останало същото, докато във втората група то било намалено почти четири пъти.

По време на изследването участниците редовно попълвали въпросници за това как главоболието се отразява на живота им. Честотата на мигренозните пристъпи била записвана в онлайн дневници. Изследователите предоставили на хората съвети как точно да спазват необходимия хранителен режим.

Страдате от мигрена: Тези храни и напитки може да я предизвикват

След 16 седмици хората, които са приемали повече омега-3 киселини с храната, са имали леко подобрени показатели за качество на живот в сравнение с контролната група. Честотата на мигрените при участниците от тези групи е намаляла значително. Хората, които са получавали само допълнително омега-3 киселини, са имали средно 1,3 по-малко главоболия на ден, а броят на пристъпите е намалял с два на месец. В групата с намалено съдържание на омега-6 киселини в диетата им тези цифри са били съответно 1,7 часа на ден и четири пристъпа на месец. Тези участници също така съобщават за по-малко силни болки.

Авторите посочват някои ограничения на това проучване. Например, участниците може да са имали трудности при спазването на строга диета. Освен това не е известно дали изводите от проучването се отнасят и за хора от други възрасти.

"Проучването предоставя биологично обяснима демонстрация, че болката може да бъде лекувана чрез целенасочени промени в диетата. Взети заедно, данните предполагат причинно-следствени връзки между омега-6 и омега-3 киселините в регулацията на болката и откриват възможност за нови подходи за контрол на хроничната болка", пишат учените в заключенията на изследването.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес