Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Честото прозяване може да е сигнал за опасно заболяване

08 септември 2021, 17:20 часа

Прозявката е нещо напълно стандартно. Всеки го прави, при това – ежедневно. Кой никога не се е прозявал през живота си? Вероятно почти всеки свързва това действие със съня, желанието за сън или дори „заразата“, когато друг човек също се прозява. Забелязали сте тази странна зависимост, нали? Когато гледате в някого, който се прозява, след секунди обикновено се прозявате и самите вие.

Истината е, че научният разум отива по-далеч и това, което наистина се случва, е, че тази реакция е рефлексен процес, който позволява на мозъка да се активира. След като обяснихме ефекта от прозяването, сега бихме могли да си зададем друг въпрос, какви ситуации могат да причинят прозяване? А те всъщност са доста и разнообразни!

"Промени в графика, полети до други зони с други разписания, всякакви промени в биологичните ритми и по -голямо разстройство на съня ще причинят явлението прозяване . Ако сънят е неефективен, човекът ще се прозява периодично през деня", обяснява неврологът Олга Голубинска на Новини на Sputnik.

Сега трябва да обърнем внимание на тези реакции. Тъй като прозяването в даден момент от деня е нормален рефлексен процес, но ако това се случва често, това може да е признак на сериозно заболяване. И в тези случаи е добре да знаете за тази опция, за да може да обърнете внимание, ако и вашето тяло се опитва да ви изпрати сигнали, с които да ви насочи към проблемите си.

Какво може да означава честото прозяване?

"Прозяването може да бъде придружено например от сърдечна недостатъчност. Психични разстройства, свързани с нарушения на съня - неврозата може да бъде депресия, която също може да причини постоянно прозяване", допълва специалистът.

Голубинская препоръча да не се тревожите за прозявки, породени от умора, но предупреди, че е необходимо да се отбележи, че те не са придружени от симптоми, които могат да показват опасност за здравето, посочва Sputnik.

"Има свързани явления: астения, загуба на памет, нарушена концентрация, разсейване, главоболие, понижено настроение, колебания в налягането. Често вегетативните симптоми карат човек да се прозява", описва той.

Прозяването често се класифицира като заразно . Това се дължи на отразяващата реакция, която при някои хора е по -чувствителна, отколкото при други, тъй като мозъкът работи като огледало и се приспособява към образа, който вижда и излъчва реакция.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес