Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Често преяждате: 8 метода, които наистина работят

20 юли 2024, 14:19 часа

Много хора ядат повече, отколкото тялото им изисква, а други не могат да контролират апетита си. Причините за това са много. Някои преяждат, защото се чувстват стресирани, а други - просто защото не са планирали следващото си хранене.

Още: 7 традиционни храни и напитки от света, които са част от списъка на ЮНЕСКО

Няма нужда да изпадате в паника, вече има много начини да се справите с този проблем. По-долу ще намерите някои методи, които наистина помагат да контролирате апетита си.

Премахване на разсейващите фактори

Докато се храните, трябва да елиминирате всичко, което ви отвлича вниманието от храната. Хората обикновено извършват други дейности, докато се хранят - от използване на телефона до гледане на телевизия. Подобно нещо отвлича вниманието ви от храненето и вие не се вслушвате в сигналите, които тялото ви изпраща, когато е сито.

Яжте бавно

Многобройни проучвания подкрепят този метод. Ако се храните бавно, давате време на мозъка си да разбере дали стомахът ви е пълен или не, за да може да изпраща сигнали. Ако ядете бързо, тази функция не се изпълнява и затова в крайна сметка ядете повече.

Яжте здравословни порции

Не напразно казват да ядем по-малко, но често това е най-доброто решение. Хората, които не успяват да поддържат подходящи количества на порциите за хранене, в крайна сметка изяждат повече храна.

Стойте настрана от изкушенията

Всички сме ставали жертва на това да ядем в късните часове, само защото знаем, че някъде в някой шкаф има шоколад или десерт. Затова експертите съветват, ако наистина искате да започнете да се храните здравословно, да премахнете всички изкушения от дома си. И това не означава да ги изядете всички наведнъж.

Яжте храни, богати на фибри

Фибрите играят ключова роля за това да се чувствате сити за по-дълго време. Храни като боб, леща, картофи, ядки, грах, овес, плодове с кожа, са богати на фибри.

Яжте богати на протеини храни

Такива храни ви помагат да поддържате организма сит по-дълго време. А ако ги ядете сутрин, ще видите, че ще започнете да отслабвате. Към тази група спадат храни като кисело мляко, кефир, ядки или мляко.

Хранене по график и за всички хранения

Много хора си мислят, че ако елиминират едно от основните хранения за деня, ще са балансирали диетата си. Но те само са си създали възможност да ядат повече при следващото хранене. Както беше споменато по-горе, по-добре е да се храните по-често и с малки порции, отколкото с хранения, отдалечени едно от друго.

Намаляване на стреса

Още: Обичате да хапвате паста: Ето какво се случва в тялото ви след това

Според проучвания е установено, че стресът е един от основните фактори, които влияят върху преяждането. След стресова ситуация небалансираните хормони произвеждат урина, за да подтикнат организма да замени загубената енергия. И в резултат на това хроничният стрес може да доведе до постоянен и агресивен глад, който води до увеличаване на теглото.

Ето защо най-добре е да елиминирате стреса, като спортувате, разхождате се или развиете страст, която ви помага да се справите с негативните мисли.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес