Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чести грешки при употреба на шампоани против пърхот

16 февруари 2022, 05:55 часа

Какво представлява пърхота?

Пърхотът е раздразнение, което причинява белене на кожата на главата, както и сърбеж или болка. Негови основни причинители са бактериите или гъбичките. Понякога разбира се, има и други причини за поява на пърхот. Например ако използвате често прекалено агресивни шампоани или не подбирате правилно шампоана спрямо нуждите на косата. Други причинители могат да бъдат прекомерната употреба на стилизиращи продукти или неправилното хранене, стресът, както и витаминният дефицит.

Как да се отървете от пърхота?

Единственият начин да преборите пърхота е като използвате специализирана за това козметика, защото нейните съставки са антибактериални и антимикотични. Ако не използвате тази козметика правилно обаче косата ви ще стане твърде суха и лесно чуплива. Това е така, защото обикновено при дългата употреба шампоаните против пърхот изсушават скалпа.

Грешка е обаче да избирате шампоана на случаен принцип, защото всъщност пърхота е два вида - сух и мазен. Съответно състава на шампоана против сух пърхот ще е неподходящ при мазния пърхот и обратно. Ако пърхота ви не е сух, тоест не пада по дрехите ви като суха кожа по - добре се консултирайте с дерматолог преди да предприемете нещо.

Ето и нашите съвети как правилно да използвате шампоаните против пърхот.

Използвайте само за мястото на предназначение

Нанасяйте шампоана против пърхот само и единствено в корените на косата и по скалпа, защото проблемната зона ви е точно там. В никакъв случай не мийте цялата си коса  него, защото това ще дехидратира косъма.

Втрийте добре в скалпа

Когато нанесете върху скалпа шампоана, масажирайте добре и втрийте хубаво в кожата. Оставете минутка - две да подейства, след което изплакнете. За дължините на косата си използвайте шампоана, който по принцип си използвате. Той трябва да е съобразен с типа на вашата коса.

Разбира се ако не можете да се отървете от досадния пърхот с нищо можете да опитате да си направите и домашни маски за коса, които могат да дадат положителен резултат в борбата с пърхота.
Когато използвате правилно козметиката против пърхот ще имате най - добрите резултати и ще се радвате на красива и здрава коса. 

Използван неправилно шампоана против пърхот може да изсуши вашата коса и да я направи склонна към накъсване. При това положение тя ще изгуби блясъка си и ще изглежда изтощена. Винаги, когато избирате грижа за своята коса се съобразявайте с типа на самата коса и прилагайте продуктите така, както трябва. Като допълнителен съвет ще ви кажем, че прекалено честото миене на косата също води до поява на пърхот. Така, че старайте се да не миете косата си всеки ден.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес