Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Броколите – как да ги приготвите, за да ги обикнат всички?

27 септември 2024, 12:01 часа

Есента ни предлага не само нови емоции и пъстра наслада за сетивата от новата премяна на дърветата и килимите от паднали листа, но и нови предизвикателства за здравето – вируси и грип, обостряне на хронични заболявания и тяхното задълбочаване. Заедно с адекватната лекарска помощ, прегледи, медикаменти, хранителни добавки, двигателна активност, грижа за тялото и настроението и правилно съставеното меню ни помага да се грижим за здравето си. Сред най-полезните зеленчуци, които да поднесете на масата през есента, известни със своите противовъзпалителни и антимикробни свойства, са свежите броколи. За жалост, те далеч не са любими нито на силния пол, нито на децата, но това е, защото вероятно не ги приготвяте правилно. Подготвили сме ви рецепта, с която безвкусните броколи се превръщат в любим на всички в семейството кулинарен шедьовър на масата, но преди да я споделим с вас, да си припомним ползите от консумацията на броколи.

Защо да консумираме броколи?

Зеленчукът е познат със забележителния си хранителен състав и ползите за здравето. Сред малко известните от тях са:

Още: Специалисти: Задушените броколи облекчават астмата

-          Броколите съдържат биоактивни съединения като глюкозинолати и други химикали с мощни антиоксидантни, противовъзпалителни и противоракови ефекти.

-          Броколите спокойно могат да се консумират за подобряване на работата на имунната система дори от пациентите с автоимунни заболявания, тъй като зеленчукът се отличава със своето имуномодулаторно действие, тоест не стимулират имунната система, което би било опасно за страдащите от автоимунни заболявания, а я моделират.

-          Броколите притежават кардиопротективно действие. Този зеленчук е изключително полезен за здравето на сърцето и съдовете.

-          Зеленчукът е богат на витамини и минерали, важни за зрението, като витамин А.

Още: Броколи - учени разриха защо са толкова полезни

-          Броколите са богати на фибри, които ни държат сити дълго време. Това, съчетано с ниската калоричност, прави зеленчука идеален за спазващите диета за отслабване или контрол на теглото.

-          Броколите са отличен източник на калций, който е от съществено значение за здравия растеж на костите и предотвратяването на остеопороза.

-          Изявените противовъзпалителни свойства на броколи са от важно значение за здравето, тъй като хроничното възпаление обаче може да бъде особено опасно и да допринесе за различни заболявания като сърдечно-съдови, артрит и някои видове рак. Изследванията сочат съдържащия се в този зеленчук сулфорафан като ценен за намаляване на възпалението чрез инхибиране на активността на определени ензими, които насърчават възпалението в тялото. Установено е също, че стимулира производството на антиоксидантни ензими, които предпазват клетките от увреждане, свързано с възпаление. 

-          Броколите помагат за предпазване на тъканите и органите от увреждащото въздействие на свободните радикали благодарение на това, че са богати на витамин С и на други антиоксиданти, които предпазват и от невродегенеративни заболявания.

Още: За здраво сърце и кости: 6 храни ще ви дадат ударна доза витамин К

-           

Всичко това звучи повече от прекрасно, но как да накараме децата да обикнат този зеленчук, а и самите ние да му се насладим? С тази рецепта за броколи със сметана е лесно. Не е диетична, но не това целим, а да ви е вкусно, макар да са броколите храна за тънка талия.

Броколи със сметана – необходими съставки

За приготвяне на тази есенна  вкусотия, с която всички ще си оближат пръстите, са ви нужни за 4-5 членно семейство следните съставки:

-          4 броколи,

-          5 яйца,

-          2 чаени чаши готварска сметана,

-          350-400 гр. кашкавал,

-          подправки, сред които водеща е солта, но е добре да добавите и щипка черен пипер.

Количествата на съставките могат да се увеличат или намалят пропорционално, ако искате да приготвите броколи за повече или за по-малко хора.

 

Броколи със сметана – начин на приготвяне

 

1.       Бланширайте накъсаните на отделни розички броколи във вряща вода.

2.       Отцедете ги.

3.       Наредете ги в тава, подходяща за  количеството  им и за фурната ви.

4.       Разбъркайте яйцата със сметаната и подправките.

5.       Залейте броколито с така разбърканата смес.

6.       Запечете във фурната за 30-тина минути на 180 градуса.

7.       Извадете тавичката и покрийте зеленчуците с настърган кашкавал.

8.       Върнете обратно във фурната и оставете да  се разтопи и запече кашкавалът.

 

Ястието се поднася горещо. Може да гарнирате с кисело мляко и/или магданоз.

 

Тази рецепта е толкова превъзходна, че и децата ще я обикнат. Притесненията ви, че те ядат твърде малко зеленчуци и протеини вече са безсмислени, защото с тази рецепта ще искат да хапват от тях отново и отново.

Да ви е сладко!

 

източник: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10376324/

 

 

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес