Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Близо 50 години Кубчето на Рубик си остава загадка

22 декември 2022, 23:45 часа

Кубчето на Рубик бързо наближава своята 50-годишнина, но играчката не показва признаци на старост. Ако някога сте имали проблеми с подреждането му, добър съвет е да го разделите на стъпки. Струва си да опитате: Този съвет е от човека, който го е създал, предава Евронюз, цитиран от БГНЕС.

"Решаването на проблеми е основна дейност на човешкия ум и ако проблемът е сложен, трябва да го разделите на по-малки елементи", казва Ерньо Рубик, който изобрети кубчето през 1974 г. Той е видял как неговият пъзел за подреждане на цветове се превръща от учебно помагало в класната стая в Унгария по времето на Студената война в световен феномен с над 450 милиона продадени кубчета и мини империя от свързани с тях играчки. "За мен кубът е символ на свободата. Свободата никога не е безкрайна", казва той по време на неотдавнашно посещение в Ню Йорк. "Тя ти позволява да правиш това, което е необходимо, за да постигнеш целта си", добавя Рубик. 

Оригиналното кубче на Рубик 3х3 има 43 квинтилиона - 43 000 000 000 000 000 000 000 000 - възможни конфигурации, но принципите на кубчето са преработени за кубчета 2х2, 4х4 и 5х5, настолна игра, наречена "Състезанието на Рубик", пирамида, кула и коледна елха и др. Кубчето преминава дори в електронните медии с Rubik's Revolution и Rubik's Touch. Spin Master придобива марката през 2021 г.

"За мен този куб символизираше свободата. Свободата никога не е безкрайна. Така че безкрайна свобода не съществува - през цялото време има ограничения на свободата. Но важното е да откриеш какъв е истинският потенциал на свободата, който ти позволява да направиш необходимото, за да постигнеш целите си, така че да зависи само от теб", казва Рубик.

Най-новата му мозъчна игра се нарича Фантом, която взема оригиналния куб 3х3 и добавя тест за памет: Използвайки термохромна технология, многоцветните плочки се превръщат в черни, освен ако топлината на ръката на потребителя не ги поддържа видими. "Принципът на куба не е ограничен", казва Рубик. "Сложността на задачата е да се стимулира умът ни и това я прави заниманието много по-приятно", добавя изобретателят

Целта на всички пъзели на Рубик е да се започне с някаква произволно избрана и разбъркана конфигурация и чрез завъртане на лицата или частите да се получи така, че всяка страна да бъде с един цвят или с шарка от цветове. Добре трениралите майстори на кубчета могат да подредят кубчето на Рубик за броени секунди, като настоящият световен рекордьор го подрежда за 3,47 секунди. В Световната асоциация на кубовете има и рекорди за най-бързо подреждане с превръзка на очите или с една ръка.

Отнема 36 години след изобретяването на играчката, за да може някой да даде отговор на въпроса за минималния брой ходове за решаването ѝ. През 2010 г. група математици и компютърни програмисти доказаха, че всяко кубче на Рубик може да бъде решено с 20 хода. "Един от основните ключове на кубчето е противоречието между сложност и простота", казва той. "От една страна, кубът е много проста форма. А от друга страна, потенциалът на вариациите на движенията е толкова сложен.

Фактът, че кубчето на Рубик кара мозъка да се замисли, е една от причините то да се запази, докато други модни играчки и игри - Тамагочи или Шопкинс - не са. През 2014 г. то попадна в Националната зала на славата на играчките, където се присъедини към класически детски играчки като Барби, Hit Wheels, G.I. Joe и обръча. В залата отбелязват, че кубчето е предизвикало свое собствено медицинско състояние, известно като "палец на куба" или "китка на Рубик". Кубът се е появявал и в телевизионни предавания и филми - от "Семейство Симпсън" до "Преследване на щастието".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес