Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безопасно ли е да се консумира слузест спанак

25 юни 2024, 05:20 часа

Няма съмнение, че спанакът е една от най-здравословните храни в света, пълна с витамини и минерали. Въпреки това разваленият спанак може да доведе до проблеми за всеки, който го консумира, включително рискове за здравето като хранително отравяне. Ето защо е важно да разпознавате лошия спанак от добрия спанак. Един голям въпрос, който вълнува много купувачи на хранителни стоки: Безопасно ли е да се яде слизест спанак?

Реклама

Още: 10 лесно достъпни храни, които имат лечебна сила

Ето краткия отговор: Определено не трябва да ядете никакъв слизест спанак, на който сте попаднали. Експертите казват, че слузта е един от основните признаци за разваляне на зеленолистния спанак. Наред с пожълтяването, натъртването и увяхването, слузта е още един проблем, който по принцип трябва да се избягва при спанака. Като се има предвид, че замърсеният спанак може потенциално да доведе до хранително отравяне, добра идея е да се изхвърлят всички видове неприятно изглеждащи зелени зеленчуци - включително тези, които са се развалили по естествен начин.

Струва си да се има предвид, че не всеки се разболява от яденето на слузест спанак. Всъщност е много възможно да го консумирате, без да забележите никаква реакция - особено ако имате силна имунна система. Но като се има предвид, че рискът от заболяване все пак съществува за всеки, защо да поемате този риск? В края на краищата има няколко прости начина, по които можете да се предпазите от възникването на този проблем.

Как да запазим спанака свеж по-дълго време

Експертите препоръчват спанакът да се съхранява немит в найлонова торбичка в кутията за зеленчуци в хладилника. Зелените листа вероятно ще запазят най-доброто си качество за около три до пет дни, но можете да го консумирате, докато не забележите признаци на разваляне (включително слуз). Ако спанакът, който купувате, се предлага в предварително опакована торбичка или контейнер от магазина за хранителни стоки, експертите казват, че е най-добре да съхранявате остатъците от зелените листа в оригиналната опаковка за оптимална свежест. Не забравяйте да залепите торбичките с тиксо, ако имат отвори.

Още: "Петият вкус" влияе на апетите: Ето за какво да внимавате

За да удължите живота на спанака, най-добре е да не го миете преди да го съхранявате, тъй като влагата може да го развали бързо. Когато става въпрос за запазване на спанака свеж за още по-дълъг период от време, някои хора смятат, че е полезно да съхраняват чиста хартиена кърпа заедно със спанака си. Това може да бъде особено полезно, ако знаете, че ще имате много остатъци след първата употреба на зеленчука. Запомнете: Винаги измивайте спанака под течаща вода, преди да го използвате в някоя рецепта, особено ако ще го консумирате суров.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес