Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Белите мечки са черни – и други факти, които звучат странно, но са верни!

07 май 2022, 18:50 часа

1. Когато слънцето нагрее 34-етажния бизнес център на лондонската улица Fenchurch Street, пред сградата започват сериозни проблеми. Поради оригиналната си архитектурна кривина прозорците й отразяват слънчевите лъчи и ги фокусират върху определени зони, където в резултат става 6 пъти по-светло и значително по-горещо. Температурата на тези места може да достигне 120 градуса по Целзий. По тази причина паркираните под отразените лъчи автомобили се нажежават, а асфалтът се топи. Заради кривината на зданието вятърните течения се засилват, табелите на магазините просто отлитат, а пешеходците падат на улицата.

2. Пилотите от „Формула 1“ могат да загубят до 3 кг в едно състезание заради високите претоварвания и екстремната жега в пилотската кабина. Състезателят се чувства така, сякаш на врата му е окачена торба от 25 кг. Пулсът на средностатистическия човек е около 60-70 удара в минута, но по време на състезание сърдечната честота на пилота на болида е между 170 и 190 удара. Той трябва да покаже невероятна издръжливост, седейки в горещата кола. Поради това губи по няколко килограма във всяко състезание.

3. Кравите убиват повече хора от акулите. Всяка година акулите убиват около петима души, но кравите много повече. Само в САЩ те убиват приблизително 20 души годишно. Изненадващо е, но повечето нападения на крави са умишлени и те ги извършват групово. При такава атака кравите се събират в кръг, очите им са обърнати към външната му страна. Те навеждат глави и започват да бият с копита. Най-често нападат хора, които разхождат кучета. Нервира ги бързото движение на кучето, поради което го нападат. Кравите се нахвърлят и върху мотоциклетисти, малки камиони и хора, които просто минават.

4. В смартфона ви има повече микроби, отколкото върху тоалетната седалка. Кога за последен път използвахте смартфона си? Вероятно преди няколко секунди. Смартфоните са част от ежедневието днес и ние ги използваме навсякъде и винаги, затова те натрупват огромно количество микроби. Многобройни тестове, проведени от учени, показват, че дори върху седалката в тоалетната има по-малко микроби, отколкото върху смартфона. Да не говорим, че някои използват смартфон в тоалетната и по време на хранене. А не всички хора си мият ръцете след посещение на тоалетна. Учените съветват редовно да избърсвате смартфоните с антимикробни кърпички.

5. Белите мечки са черни. Ако попитате някого за цвета на полярните мечки, отговорът ще бъде един - „бял“. Но истината е, че полярните мечки изобщо не са бели. Те имат прозрачна козина с черна кожа отдолу. Това, което изглежда бяло, всъщност е оптична илюзия, дължаща се на козината им. Тя се състои от два слоя. Единият слой е външен, защитен, и е съставен от косми с дължина между 5 и 15 см, а другият слой е по-дебел и от по-къси власинки. Защитният слой е прозрачен – отразява попадащите върху него слънчеви лъчи, поради което се появява белият цвят. Тази способност на мечките им помага да се слеят със заобикалящата ги снежна среда. А черната кожа позволява на полярните мечки да се стоплят.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес