Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антиоксидантите – какво представляват и защо ни трябват?

27 февруари 2022, 11:40 часа

Защо хората се нуждаят от антиоксиданти? Все по-често се говори за тези вещества в човешкия организъм. Твърди се, че предпазват от рак, удължават младостта на кожата и активизират метаболитните процеси (обмяната на веществата). Но, всъщност, какви по-точно са те и къде се съхраняват?

Всяко вещество, което намалява или отслабва окислителните (оксидните) процеси в организма, е антиоксидант. Такива са, например, пикочната киселина, витамин С (аскорбиновата киселина), витамин Е, фелуровата киселина, флавоноидите и др. Те ни помагат да се справим със свободните радикали – а тези вещества разрушават клетките на тялото, стремят се да запълнят празните пространства, лишават други клетки от необходимите им съставки. В резултат самата клетка постепенно става свободен радикал и започва да напада съседните клетки. Впрочем, свободните радикали в малки количества не вредят на организма – но е необходимо той да се бори с тях, ако броят им се увеличи прекомерно.

Ала антиоксидантите изпълняват не само ролята на „стражи“, защитаващи организма против свободните радикали. Те още ни пазят от ултравиолетовото излъчване на слънчевата светлина и от радиацията. Борят се с последиците от нашите вредни навици – тютюнопушене, наднормено тегло, злоупотреба с алкохол. Поддържат организма на хора, които осъществяват труд в опасни производства. Отстраняват от организма вредни вещества, навлезли в него заедно с некачествена храна. Предотвратяват онкологични процеси, подобряват състоянието на кръвоносни съдове, защитават от разширяване на вените, подсилват мозъчната дейност и активност, помагат при депресия.

Кои продукти показват високо съдържание на антиоксиданти? Такъв е, например, листният зелен чай, един от шампионите по съдържание на антиоксиданти – затова и редовно се препоръчва за консумация.

Чушките освен на антиоксиданти, са много богати на витамин С, даже повече от лимоните. Ако редовно ядете чушки, можете да забравите за преждевременното стареене. Те помагат на организма да произвежда нови колагенови влакна.

Сладките горски плодове – малини, ягоди, къпини (не е задължително да са от гората, може и култивирани) притежават антиоксиданти в големи количества. Те са ефективни в комплексната терапия на онкологични заболявания.

Карфиолът и броколите съдържат много минерали и витамини, които предпазват организма от развитието на ракови тумори.

Зърната от нар често се прилагат в народната медицина – те са ефикасни срещу няколко вида свободни радикали едновременно.

Цитрусовите плодове съдържат много флавоноиди, които държат под контрол и регулират лошия холестерол в организма.

Фъстъците и соевите продукти съдържат ресвератрол. Това вещество е в състояние да абсорбира активни кислородни видове и да предпазва тялото от развитието на окислителни процеси.

При недостиг на антиоксиданти в организма може да започне да се развива окислителен стрес, което уврежда клетъчните структури и възниква риск от сериозни заболявания като диабет, сърдечно-съдови усложнения, генетични аномалии.

Така става ясно, че антиоксидантите са частици, които предпазват тялото от развитието на много негативни процеси. Те се срещат най-често в храни от растителен произход. Именно поради това на възрастните хора, пък и не само на тях, се препоръчва да наблягат на вегетарианските съставки в хранителното си меню.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес