Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако видите таралеж в двора си, ето каква година ви очаква

06 април 2023, 13:33 часа

Таралежите са изключително полезни за градината ви, така че не се притеснявайте, ако видите бодливият симпатяга в двора ви. Може да го привлечете и задържите там, създавайки му благоприятни условия. Ако е ранна пролет, нагостете го, таралежите спят зимен сън – малко познат за мнозина факт, поради което се събуждат изгладнели и жадни на пролет.

Таралежите пият вода, подобно на останалите животинчета, и похапват с удоволствие редица храни без риба, но не следва да им давате всичко, което биха консумирали. Млякото например е вредно за тях, но ще им хареса и ще го изконсумират. Котешките или кучешките гранулки и специализирани храни са добър вариант за хапване за таралежите.

Интересни факти за таралежите

Ако откриете таралеж през зимата, най-вероятно няма натрупани достатъчно запаси, слаб е и не може да оцелее без помощта ви. 600 гр. е минималното му тегло, ако кантарът, на който го качите, покаже доста по-малко, хранете го и го приберете на топло в дома си, след което потърсете помощ от организация, която се грижи за диви животни, за да приюти госта ви и да се погрижи за него, тъй като таралежите са защитени от  Закона за защита на природата, а това означава, че изместването от естествената му среда (да бъде вкаран в помещение) е наказуемо. Освен това може да страда от заболяване, което да коства живота му и с което едва ли сте в състояние да се справите.

Не изхвърляйте в коша неподвижен таралеж, намерен в двора през зимата. Той най-вероятно просто спи, а не е умрял. Намерете му топло и удобно местенце в двора и го оставете да си доспи там. Таралежите са изключително полезни и ще бъдете благодарни, че сте последвали съвета ни, погрижили сте се за таралеж и той обитава двора и градината ви. А какво означава според народните поверия, ако видиш таралеж в двора си?

Таралеж в двора? Ето какво трабвя да направите

Каква година те очаква, ако видиш таралеж в двора си?

Народните предания и поверия сочат таралежа като най-старото животно на света, като възрастта му се определя на 15 милиона години. Старите хора вярват, че таралежите обичат музика и че слушали как свирят овчарите и пастирите на стадата. По отношение на откриването на таралеж в двора на къщата – старите хора твърдят, че е добра поличба.

Народната мъдрост определя подобна среща като знак от съдбата, че ще победиш враговете си. Ако е на прага на дома ти – благи вести те чакат и добра, плодородна година. Таралежите се считали за посланици на щастието, късмета и се вярвало, че носят добро в дома на този, чиято градина и двор са посетили или избрали за свой дом. Ето защо нашите предци не гонели таралежите от дома си, а ги приветствали като добре дошли в двора и внимавали да им осигурят спокойствие, подходящи условия, за да не си отидат.

Ако видиш таралеж в двора си, спомни си мъдростта на вековете и преданията и не го гони. Дори да не вярваш в поверията, то поне имай предвид, че се храни със змии, бръмбари, червеи, охлюви, жаби, змии, гущери и ще пази имота и посевите ти от тях. Таралежите не пренасят опасни болести и освен ако не решиш да ги хващаш невнимателно и така да се набодеш на болите им, те няма да те наранят. Полезната им дейност за природата е огромна, въпреки че размерите им са малки. А и са изключително сладки. Наслади им се, без да ги обезпокояваш.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес