Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако ви пратят до под кривата круша – ето къде да отидете

19 февруари 2024, 12:11 часа
Реклама

Чували ли сте „До под кривата круша?“ като отговор на въпроса „До къде стигнахте?“ Какво означава този отговор, който често се използва в разговорната реч и който е използван и от нашите предци – често го чуваме от и възрастни хора, което красноречиво сочи, че не е модерен жаргон, характерен за младите.

Значението на „До под кривата круша“ е „доникъде“ – „Докарах я до под кривата круша“ ще рече „Стигнал съм доникъде“. Изразът наистина е жаргонен и е фразеологично съчетание, но не е от тези, които се използват само от младежите, не е продукт на модерното време.

Под кривата круша е и името на Мотокръчма, книга със сатирични стихотворения от българския автор Ели Видева, издадена през 2014 година, и наименованието на българско село в област Сливен, разположено на около 40 км. от областния град и още по-близо до общинския.

Психологически речник на тийнейджърските изрази

Село Крива круша – или кога до Кривата круша не означава доникъде

Разположено на южните склонове на Сърнена Средна гора и само на 4 километра от живописния язовир Жребчево, село Крива круша далеч не означава доникъде, защото пътуването до там определено си заслужава. Красивата природа и двата микроязовира в землището на село Крива круша придават чар и обаяние на мястото и го правят чудесно за отдих, почивка и туризъм, за бягство от шума, навалицата, трафика и града.

Създадено е от преселници, бягащи от огнище на чума, който откриват тук благоприятни условия, осигуряващи живота им – близостта на гората и наличието на води. Първоначално селото е било гъсто населено, при преброяването през 1934 година населението наброявало почти 400 души, необходима била дори прогимназия, която да поеме всички ученици, като същата отворила врати в съседно село – в Краново през 1921 година. Днес за жалост от многобройното население не е останало много – едва 32 души все още населяват село Крива круша според данни от последното преброяване на населението през 2022 година.

Дали можем да открием връзка между обезлюденото вече село Крива круша и израза „До под кривата круша“ със значение доникъде, не е ясно, както и дали самият израз има нещо общо със сливенското село, но се предполага, че еднаквите имена са чиста случайност.

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

Сред даровете на село Крива круша са обширните обработваеми площи – отглеждат се най-вече лозя, спиращите дъха панорами към язовир Жребчево от връх Дебела глава, който е над село Крива круша, както и уникалната ароматната самардала, която е сред най-ценните дарове на невероятната кривокрушенска природа. Внимавайте при брането ѝ, за да не я изтръгнете с корен, за да може и през следващите години да я има и да доставя наслада на небцето на дръзналите да посетят това сливенско село и възползвали се от даровете, родени от земята му.

Така че, ако ви изпратят до под кривата круша, може да се насладите на пътуване до това богато на дарове от природата село вместо да се отправите наникъде и да достигнете доникъде. Макар да е почти обезлюдено, пътуването до Крива круша е по-добрият избор от това да не успеете да постигнете целите си, да не изпълните задачите си или казано по-просто – да сте до под кривата круша. Не ви го пожелаваме, тъй като изразът винаги е бил символ на неуспех, на провал и е използван с отрицателна насоченост.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес